I mange tiår har fraflytting og diskusjoner knyttet til distrikts utfordringer preget norsk politikk.

Det har vært en gjennomgående trend uavhengig av hvilken regjering som har sittet med makten, at flere og flere har flyttet til eller rundt de større byene. Bostedsmønster har hengt sammen med jobbmarkedet, og for mange lokalsamfunn holdes oppe av en som oftest fåfengt drøm om at statlige arbeidsplasser skal tilflyte akkurat dem eller deres region.

Ingen partier eller regjering har klart å snu dette mønsteret, men så kom koronavåren.

LES OGSÅ: Forlenger koronatiltakene i Vestfold: – Må oppleves forståelig og forholdsmessig

Over natten ble store deler av det norske folk avhengig av tekniske løsninger som allerede eksisterte, men som få visste å utnytte i stor grad. Plutselig har kombinasjonen av teknologi og koronakrisen gitt distriktene bokstavelig talt en ny vår, og med den en ny og helt unik sjanse.

Sammen har vi nemlig erfart at dagens teknologi og mer fleksible arbeidsgivere og arbeidstakere i kombinasjon absolutt kan være med på å sikre bosetting i hele landet.

LES OGSÅ: Lars frykter tiden etter julelysene tas ned: – Vi er avhengige av at folk handler lokalt

Teknologiens muligheter

I dag finnes det gode teknologiske løsninger som gjør at arbeidsgivere ikke lenger er like opptatt av at ansatte skal ha fysisk nærhet til kontoret hver dag. Mange jobber kan i hovedsak løses med en PC og god nettilgang, og dette kan i stor grad gjøres mange mil unna kontoret eller arbeidsgivers fysiske lokasjon.

Hva vil det kunne si for fremtiden? Jo en tenkt familie kan for eksempel bo i Sandefjord, mens mors jobb fysisk ligger i Larvik og fars er i Tønsberg. Tidligere ville dette budt på store utfordringer og hadde krevet betydelig større grad av pendling og logistikk.

LES OGSÅ: Gigantbedriften dropper julebordet – gir heller 2,7 millioner kroner til de ansatte: – Veldig godt mottatt

Teknologien gjør i dag at det ikke er noen grunn til at virksomheter i en rekke bransjer kan etableres, eksistere eller ha filialer også på mindre steder i vårt langstrakte land, eller at de ansatte kan sitte mer spredt. Det har faktisk vist seg at vi får gjort mer under koronakrisen. En ny studie fra professor Michale Parke ved Wharton viser nemlig at produktiviteten har gått opp mens hjemmekontor har blitt den nye normalen for store deler av befolkningen i regionen.

Dette viser at det er fullt mulig med en levende og digital privat sektor, også der de siste årene har vært preget av fraflytting.

LES OGSÅ: Tusenvis av biler forsvant fra E18: – Bensinstasjonen lider

Mer bredbånd!

Derfor har vi for eksempel tatt til orde for en kraftigere og raskere utbygging av bredbåndsnettet i hele landet. God nettforbindelse er nemlig helt avgjørende for at vi kan ta hele landet i bruk.

Mens politikerne kriger seg imellom med slagord som "Vi tror på Norge" eller "Vi tror på hele Norge", bygger viktige aktører ut både bredbånds- og mobilkapasiteten i hele landet.
Det er en slik utbygging som praktisk gir muligheten på nettopp en slik tro.

LES OGSÅ: Randy har permitert tre ansatte på restauranten, men nekter gi seg: – Vi holder åpent

Vi tror selvsagt også på dette landet og skaperkraften her. Derfor sier vi som ett av de andre partiene, "alle skal med". Det er også derfor vi digitaliserer Norge!