Gå til sidens hovedinnhold

Bygg en mur!

Artikkelen er over 2 år gammel

De som ønsker å ha et tolerant og åpent samfunn, har ofte negative assosiasjoner med å bygge murer. Men murer kan også ha en positiv symbolverdi.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norge, Norge, hytter og hus og ingen borge, slik beskrev Bjørnstjerne Bjørnson Norge. At landet var uten borger ble framstilt som positivt. I middelalderen kunne en borg være skremmende og forhatt. I 1503 var bønder fra Sande skimrende i sammen med svenske soldater med på å ødelegge borgen på Slottsfjellet, eller Berget som det ble kalt i middelalderen.

I motsetning til sør i Europa, så har vi få eksempler i nord på at borger ble brukt til å beskytte andre enn de som holdt til i borgen. Ett tilfelle er kjent i Sverige, der folk fikk søke tilflukt i borgen til biskopen i Läckö. Det var derimot mer vanlig at kvinner og barn ble sendt ut av borgen slik at bare soldatene skulle tære på forsyningene under en beleiring.

Bønder likte ikke å bo nær borger fordi det gjerne medførte pliktarbeid på borgen og ekstra skatter som de langt unna slapp. Hestefor var en type skatt de som bodde i slottslen måtte betale. I 1424 skrev bønder i Tønsberg til kongen at de heller ville flytte fra lenet enn å godta fogdens nye krav om at foring til hester skulle bli fast skatt. På grunn av ekstra skatter og plikter kunne det være et mål for vanlige folk å få jevnet en borg med jorda. I Sverige har en dokumentert at bønder i slottslen hadde dobbelt så mange dager med pliktarbeid sammenlignet med dem som bodde i slottsløse len.

Andre grunner til å bli kvitt en borg var all krigingen det medførte. Da danskene atter en gang fikk kontroll over Sverige i 1520, så bestemte danskene at den svenske grenseborgen Öresten skulle rives. Lokale bønder tilbød seg å rive den og samtidig betale danskekongen 100 okser årlig for å kunne bo i et len uten slott. Dette sier noe om hvor attraktivt det var å bo i et område uten en borg.

Det er vedtatt en plan for bruk og utvikling av slottsfjellsområdet der det er foreslått å gjenoppbygge deler av ringmuren med ca. 1,5 – 3 meter. Er dette så lurt? Det er fint å kunne se restene av teglkastellet nede fra stasjonen og den lave muren som står har fått en fin patina. Men denne muren er en rekonstruksjon fra 1900-tallet, så det er kanskje et moderat forslag å gjøre den høyere? Et tydeligere borganlegg vil kunne bli en døråpner for at flere blir kjent med nordisk middelalderhistorie.

Tønsberg har jo vist på en imponerende måte hvordan man med frivillig innsats som hjelp kan rekonstruere vikingskip. Ikke bare har fastboende og besøkende hatt tilgang til byggeplassen, men de har også fått lov til å delta. Uansett alder eller kompetanse så har en fått lov til å hogge til treverk med øks som skulle brukes på skipet. Noe tilsvarende kan man kanskje se for seg på Slottsfjellet?

En slik dugnad kan føre med seg så mye mer enn det som blir bygd. For et par år siden reparerte jordanske ungdommer, syriske og sudanske flyktninger, lokale smeder og andre korsfarerborgen Karak som ble skadet av ekstremister året før. Samtidig sendte de brev til familiene til de som hadde blitt drept og skadet under angrepet. The Karak Castle Rebuild var derfor mye mer enn det synlige resultatet. Gjenoppbygging av en ringmur eller deler av borgen kan få oss til å reflektere over hva det er vi vil beskytte. Det er naivt å tro at man kan leve uten murer og porter man kan lukke. Samtidig så kan det minne oss om at det kan bli negativt, hvis vi som høvedsmenn lukker porten for å verne bare våre nærmeste og oss selv.

Alle borger har en skatt. I løpet av arbeidet med byggingen og i pauser kan man snakke om hva det er man ønsker å verne om. På spørsmål om hva som skapte et godt arbeidsmiljø under byggingen av Saga Oseberg, så svarte en av arbeidslederne at det gjaldt å «ta folk på fersken når de gjorde noe riktig». Slik burde det bli mer av i debatter også, og når man møtes så blir det ofte det. På nett blir det fort krigersk.

En ringmur og borg kan være et positivt symbol på at vi har noen skatter vi må verne om i fellesskap.

Kommentarer til denne saken