Se bildeserie nederst i saken (og sånn ser byen ut fra toppen av en heisekran)

Det gjelder å ha tunga rett i munnen når en av de gule heisekranene som lenge har preget bybildet, skal ned. Krana er rundt 40 meter høy, har en krokhøyde på 35 meter. Bommen foran på krana er 70 meter go veier 16. tonn. Bommen bak kranføreren er 35 meter.

Med vind opp mot ti sekundmeter er det kun to ting som er viktig, lagarbeid og konsentrasjon.

Vrien vind

– Det gikk bra. Det er en fordel med folk som har gjort dette før. Det er trangt her og bommen er 70 meter lang. Den er tung, og det sto to stykker med styretau slik at vinden ikke fikk den ut av posisjon, sier Yngvar Fossebrekke, progresjonsleder i Skanska. Under ombyggingen og påbyggingen av Foyn-senteret har han vært riggansvarlig.

Nå står han og følger med på gutta som demonterer den lange bommet. Når de er ferdige med det, skal delene over på et vogntog.

LES OGSÅ: Foyn-eierne legger ned kjøpesenteret – nå skal det gjenoppstå som noe annet (+)

Trangt

Selv om området er sikret og sperret av for publikum, pågår demonteringen midt i travle sentrum.

En stund hang den løse bommen over Nedre Langgate, kun holdt oppe av en mobil kran. Det er denne som står for løftingen av de ulike krandelene. Rundt kranene myldrer det av folk og biler som skal ut og inn på parkeringsplassen.

– Vi jobber så raskt vi kan. Selv om vi har litt vind, ser dette ut til å gå som det skal, sier han.

For mye vind

Et par timer senere viser det seg at vinden har økt i styrke.

– Vi lar resten stå oppe til i morgen. Det blåser for mye nå. Vi har en grense som går ved ti sekundmeter vind. Nå får vi av gårde utliggeren (den 70 meter lange bommen, journ.anm.), så tar vi resten i morgen, sier Robert Bråten, montasjeleder hos E.D. Knutsen. Det er selskapet som setter opp og demonterer krana.

Alt er stort og tungt

Bråten forteller at det er behov for ekstra vakter når de løfter de tunge heisekrandelene.

– Se der, sier han og peker på et par personer som elegant løfter opp sperrebåndet og går inn på området de helst ikke skal være på. Sperrebånd virker som magneter. Det er derfor vi setter ut ekstra vakter når vi jobber. Det er store krefter i sving her og vi må konsentrere oss om selve jobben. Alt vi tar i er svært og tungt. Derfor der det viktig med vakter som passet på, sier han.

Bildeserie

Her demonteres heisekrana