Gå til sidens hovedinnhold

Tjøme kommune var oppe til eksamen. De strøk

Artikkelen er over 3 år gammel

Dette var Tjøme kommunes avskjedsforestilling. Det var ingen grunn til applaus. Etter 31. desember blir det heldigvis ingen da capo.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ordfører Bente Bjerke (Ap) åpnet kommunestyremøtet med en tale som nesten fikk fram tårene i øyekroken hos dem som var samlet rundt møtebordet. Den handlet litt om ansvaret for ansatte, om stor belastning i administrasjonen, men først og fremst om kjærligheten til øya.

Ønsket seg en ja-kommune

Hun fikk sterk støtte. Tjøme-politikerne har samlet seg, på tvers av alle partigrenser. Pål Syse (Tjømelista) beskrev historien om en byggesaksbehandling på Tjøme som alle politikere gjennom de siste årene har vært en del av. Posisjon og opposisjon. De hadde ønsket seg en ja-kommune, en positiv kommune. Selv reagerte han på hvor tungvint det var å gjøre endringer i strandsonen på Nøtterøy, da de skulle gjøre en liten utvidelse på familiehytta.

LES OGSÅ: Tvilsom granskningsprosess på Tjøme

Har lært nok nå

Syse fant mye god og viktig læring i granskningsrapporten, men nå syntes han Tjøme hadde lært nok. – Vi har sagt vi skulle til bunns i saken, men når vet man egentlig om man har funnet bunnen? De andre folkevalgte nikket. Litt senere på kvelden ble Syse ny varaordfører.

LES OGSÅ:  Også ledelsen i Tjøme kommune må tåle å bli gransket

Og dermed var det over. Kommunen som skulle snu alle steiner når de gransket seg selv med hjelp av advokater og konsulenter var ferdig. Det var på tide å se framover, og der ligger heldigvis en ny kommune og venter. Hvorfor drive med granskninger som ikke kommer med svar før nyttår?

LED OGSÅ (+):  Per Ove Width: – Hva i all verden er det de driver med?

Hvorfor må mediene skrive så mye om dette?

Dessuten har saken vært en tung belastning for alle på øya. Ikke bare for dem som jobber med byggesak, ikke bare for dem som jobber i kommunen, men for deres familier og venner. En ting er at det har vært brudd på regelverk og manglende lovforståelse, men hvorfor må mediene skrive så mye om det? Noen hadde tellet opp 200 medieoppslag, det kokte i sosiale medier og i Dagens Næringsliv, og aller verst her i Tønsbergs Blad.

–Tønsbergs Blad har vært som en gribb, sa Monica Hofer Hagen (H). Hun mente dekningen var ensidig, og var lite imponert over beskrivelsen av kommunen. Derimot var hun svært imponert over sin ordfører.

Det er nok nå

Men det var ikke bare mediene som en felles fiende som sveiset politikerne sammen. Det var også deres eget kontrollutvalg, som ikke forsto at nok er nok. De ba kommunestyret om ekstra midler til å be kommunens egen revisor granske videre. De ba forgjeves.

LES OGSÅ: Tjøme kommune har oversendt byggesaksgranskningen til politiet

Kontrollutvalget ba om 2-300.000 kroner ekstra for å gjøre sin kontrolloppgave, men fikk klar beskjed. Høyres Gunstein Sundene minnet dem på budsjettdisiplin og økonomiske lover, og kontrollutvalget fikk ingen ekstra midler.

Dette er altså kommunen som skulle snu alle steiner for å få alle fakta på bordet. Dette er kommunestyret som tidligere på kvelden uten å blunke godkjente bruk av 3 millioner kroner til advokater og eksperter på kommunikasjon.

Dette var Tjøme kommunes avskjedsforestilling. Det var ingen grunn til applaus. Etter 31. desember blir det heldigvis ingen da capo.

Sigmund Kydland

Ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.