Gå til sidens hovedinnhold

Byster til besvær: Trodde Ap-nestorene virkelig vi lot være å spørre familiene til de berørte statsministerne?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ruth Martinsen, Ragnar Gunnarsen og Steinar Gullvåg går i Tønsbergs Blad 4. mai sterkt ut mot vedtaket i hovedutvalg for oppvekst og kultur i Færder kommune om å flytte bysten av statsminister Trygve Bratteli fra Teie torv til Fagertun gamle lensmannsgård, der også bystene av øyas to andre statsministre, Jan P. Syse og Abraham Berge, skal plasseres. De kaller det en tragedie og et overgrep, intet mindre. Å flytte Bratteli til lensmannsgården, symbolet for det samfunn han hele sitt liv bekjempet iflg. forfatterne, er uhørt. Der skal han i upassende politikerselskap med høyremannen Syse og venstremannen Berge, ille nok i seg selv. I tillegg skal han altså tilbringe sine dager på gården som huset lensmann Nils Agerup i mellomkrigstiden. Agerups opptreden i Torødstriden – åpenbart en gammel strid ukjent for de fleste – viser hvor galt dette blir.

Les også

Kommunens flytteplaner vekker sterke følelser: – Det blir helt feil

Så kan vi lese at undertegnede på vegne av Kristelig Folkeparti applauderte hovedutvalgets vedtak, fordi partiet aldri har likt arbeiderhøvdingen Brattelis plassering rett ved inngangen til Teie kirke. Kirkegjengerne burde bli spart for slik sjenanse, har vi angivelig ment.

Jeg kjenner både Ruth Martinsen og Steinar Gullvåg, og har stor respekt for dem som politikere og mennesker. Men det de hevder her, er rett og slett ikke riktig. Jeg har aldri i vårt parti hørt et ymt av misnøye over Trygve Brattelis plassering utenfor kirken, og at kirkefolket ikke liker det. Snarere motsatt: de fleste av dem som hører til i Teie kirke, har stor respekt for Trygve Bratteli. Han var statsminister for alle nordmenn, og jeg tror mange av kirkegjengerne synes det er litt gjevt at han står akkurat der, mesterlig formet av Nils Aas. Flere av dem har sikkert også stemt på ham ved valg; forsamlingen i Teie kirke er ikke spesielt politisk ensrettet. En enkelt kommentar for noen år siden undret seg likevel over at Bratteli kunne trives der han sto, halvveis inne i buskene mellom kirken og banken, ‘inneklemt mellom gudstrua og pengemakta’, som det ble sagt. Dette var ikke typisk Brattelis miljøer da han levde.

Også på et annet område bommer mine gode politikerkolleger når de hevder at flyttingen av Trygve Brattelis byste skjer mot familiens ønske. De har tidligere motsatt seg flytting, og det har de borgerlige partiene ikke våget å overprøve. Nå skjer det likevel – av alle ting med rød-grønt-gult styre på øyene, og med Ap i førersetet. Skammen er fullkommen.

Det forholder seg selvfølgelig ikke slik. Og jeg må spørre: Trodde Ap-nestorene virkelig vi lot være å spørre familiene til de berørte statsministerne? Det kunne riktignok Færder kommune gjort; kunstverket er kommunens eiendom og kommunen selv avgjør plasseringen, ikke familiene. Men det falt overhodet ingen inn, og aksept fra familiene var en forutsetning for hovedutvalgets vedtak. Godkjenning fra familiene foreligger, for enhver å konsultere om ønskelig. Om enkelte av dem likevel skulle vise seg å ha motforestillinger i tolvte time, får vi se på det. Vedtaket i hovedutvalget var for øvrig enstemmig.

Men hvorfor til Fagertun? Nøtterøy Historielag og Stiftelsen Fagertun begrunner veldig godt hvorfor bystene vil komme mye bedre til sin rett på lensmannsgården enn halvveis bortgjemt i sine buskas på Teie torv og Tinghaug. Den oppvoksende slekt får møte øyas store sønner og bli kjent med deres spennende historie, blant annet Brattelis dramatiske opplevelser på Nøtterøy i ungdommen og i konsentrasjonsleir under krigen. Dette får de bl.a. gjennom alle skoleklassenes besøk på Fagertun gjennom skoleåret. I tillegg er det en stadig økende strøm av turister og øyboere som oppdager hvilket fantastisk kultursenter Fagertun er blitt. Nå får det også en ‘statsministerlund’.

Ap-veteranene kommenterer at tidligere høyreordfører Sigurd Tjomstøl i sin tid ikke ønsket å ta imot Brattelibysten, preget av manglende storsinn som han var. Ja, det var tarvelig. Men la oss da selv vise litt mer storsinn, legge bak oss gamle, mosegrodde konflikter og dyrkingen av fortidens politiske stridigheter. I stedet for å fremme motsetninger og polarisering, må vi glede oss sammen med dagens unge over at Nøtterøy har fostret hele tre statsministre. Det er unikt i Kommune-Norge. Snart venter forhåpentlig alle tre besøk av oss på Fagertun.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.