I henvendelsen meldes det et ønske om at klubben fatter et vedtak om å boikotte fotball-VM i Qatar neste år, og at styret oppnevner en delegat som skal stille på det ekstraordinære fotballtinget 20. juni der dette skal avgjøres.

– Dersom det er vanskelig å få noen til å delta på fotballtinget, stiller jeg meg gjerne til disposisjon til å stille som delegat på vegne av klubben, heter det i e-posten.

Som innledes med at avsender er medlem i klubben.

Avsenders svar kan du lese nederst i artikkelen.

LES OGSÅ: Tønsberg-klubb om boikott: «Skal vi spille på gressmatter der det i teorien ligger lik?»

Et forsøk på å stjele stemmer

Og det er nettopp dette som først får styreleder Geir Anton Haga og de andre i Larvik Turn til å stusse. For navnet finner de ikke igjen i noen medlemslister.

– At noen som ikke er medlem ikke bare forsøker å påvirke, men gir inntrykk av det og stiller seg til disposisjon til å representere oss på fotballtinget, synes vi ikke var greit, så vi videresendte mailen til NFF Vestfold, forteller han.

– Vi har ikke noe problem med at man i et demokrati argumenterer og forsøker å påvirke, men dette så vi på som et slags forsøk på å kamuflere stjeling av stemmer. Lignende mailer sendes sikkert dessuten til andre klubber i Norge, og kanskje ikke alle sjekker om avsender er medlem, påpeker Haga.

Styreleder i NFF Vestfold Torleiv Sandvik sier han ikke har hørt om lignende e-poster til andre klubber i Vestfold.

Han synes det er betenkelig at noen tar kontakt med en av klubbene i fylket og stiller seg til disposisjon på denne måten.

– Det mest betenkelige er at personen tilsynelatende ikke har noe med klubben å gjøre. Jeg er sterkt kritisk til at noen undergraver og forsøker å infiltrere de demokratiske spillereglene og prosessene i klubbene, sier han.

– Dessuten er det slik at et bredt sammensatt utvalg nå jobber med en rapport som skal legges fram for fotballtinget. Mens noen åpenbart allerede har bestemt seg før rapporten er ferdig, avventer vi vår beslutning til den foreligger, og ber våre klubber om å gjøre det samme, påpeker Sandvik.

Supporterdrevet initiativ

Ordlyden i e-posten Larvik Turn mottok inneholder åpenbare standardformuleringer man finner igjen ved et enkelt googlesøk. Og det er VårFotball som står bak.

Ifølge nettsiden deres er dette «et supporterdrevet initiativ for å endre fotballen nedenfra».

– Vi skal ta i bruk medlemsdemokratiet i norsk fotball for å hindre sportsvasking. Bak initiativet står Vålerenga-supporter Lars Schou og Brann-supporter Erlend Vågane, kan man lese på nettsiden.

Som inneholder en egen link med ferdigformulerte årsmøteforslag. Punkt fire heter «forslag om boikott av fotball-VM i Qatar», og her finner man igjen formuleringene i e-posten Larvik Turn mottok.

Nettsiden til Norsk Supporterallianse lenker for øvrig også til disse forslagene, i tillegg til å føre en løpende oversikt over hvem som har stilt seg for eller mot boikott.

Boikottkampanje mot Qatar-VM

Det var Tromsø og deres tidligere landslagsspiller Tom Høgli som først tok til orde for at Norge skal boikotte VM i fotball som skal holdes i Qatar i 2022. Siden har flere klubber kommet etter.

Bakgrunnen er landets behandling av gjestearbeidere, grove menneskerettighetsbrudd og en rekke dødsfall på og utenfor arbeidsplassen. Det er også blitt stilt kritiske spørsmål om måten landet ble tildelt fotball-VM på i 2010, og korrupsjonsanklagene har vært mange.

Den britiske storavisen The Guardian har hevdet at over 6.500 fremmedarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet for ti år siden ble tildelt neste års fotball-VM. 37 av dødsfallene skal være direkte tilknyttet stadionbygging.

Norges Fotballforbund har anslått at en boikott kan bety tapte inntekter på over 100 millioner kroner bare i 2021. De mener, som blant andre landslagssjef Ståle Solbakken, at boikott er feil virkemiddel.

Nå jobber et utvalg med en saksfremstilling som skal belyse alle sider av spørsmålet til et ekstraordinært fotballting 20. juni. Der vil det så bli bestemt om Norge skal boikotte Qatar-VM.

Om Norge i det hele tatt kommer dit, uavhengig av en boikott, er en helt annen sak. Etter tre kvalifiseringskamper ligger Norge på fjerdeplass i sin gruppe med seks poeng etter to seiere og 0-3-tap for Tyrkia.

Norges neste VM-kvalifiseringskamper er etter planen i september.

Dårlig formulering

Østlands-Posten sporet opp vedkommende som står bak mailen til Larvik Turn. Han bor i Larvik og påpeker at e-posten aldri var ment som et forsøk på å lure til seg stemmer på det kommende fotballtinget.

– Da jeg fikk til svar at de ikke fant meg i medlemslistene, forklarte jeg med en gang at jeg tilhører en supporterklubb, og ikke er medlem av Larvik Turn. Det var bare en dårlig formulering i den første mailen, forklarer han.

– Forstår du at det reageres på at man stiller seg til disposisjon til et fotballting som ikke-medlem?

– Ja, og det var aldri hensikten. Det er rett og slett bare skrevet feil, sier han.

Vedkommende er medlem av supporterklubben til en av eliteserieklubbene i Norge, og forteller at han hadde fått beskjed om å sende mail til et par klubber i sitt distrikt. Av hvem kommer ikke klart fram i samtalen.

Han bekrefter at en annen klubb i Larvik har fått samme e-post.

– Det var ikke meningen å påvirke hva klubbene skal mene, men opplyse om at saken skal opp og at de kan stemme. Mange klubber er ikke klar over deres mulighet til å delta, skriver han litt senere i en sms til ØP.