Da Jeanette så hva ungdomsgjengen holdt på med, ble hun helt paff: – Jeg skjønner at de kjeder seg, men dette er langt over streken

KONFRONTERTE UNGDOMMENE: Jeanette Nusse Schaug tok med seg hunden sin og gikk for å konfrontere ungdommene. Reaksjonen deres gjorde henne paff.

KONFRONTERTE UNGDOMMENE: Jeanette Nusse Schaug tok med seg hunden sin og gikk for å konfrontere ungdommene. Reaksjonen deres gjorde henne paff. Foto:

Nå har hun en klar melding til foreldrene.

DEL

Etter flere episoder hvor ungdommer har skapt utrygghet i nabolaget, har Vear-beboer Jeanette Nusse Schaug fått nok. Det toppet seg fredag kveld da hun hørte bråk utenfor huset sitt. Da hun gikk ut for å sjekke, oppdaget hun en gruppe på over ti ungdommer som nettopp hadde vært i klammeri med en av naboene.

– De hadde vært rundt og slått i vinduer i nabolaget. En av ungdommene hadde dessuten med seg balltre, så det er kanskje ikke så rart at folk ble skremt, forteller Schaug.

Ble helt paff

Med flere års erfaring som vekter, blant annet i Oslos uteliv, har hun vært ute en vinternatt før, og hun følte seg derfor trygg da hun tok med seg hunden sin og gikk for å konfrontere ungdommene. Reaksjonen hun fikk, overrasket henne.

– Jeg ble veldig paff over hvor liten forståelse de hadde for at dette var ugrei oppførsel. Noen bare flirte og lo, mens andre mente at «det måtte jo være lov å ha det litt gøy». Men en ting er en uskyldig spøk. Det blir noe annet når man er en stor gjeng som plager noen utvalgte hus gang på gang og i hvert fall når de har med seg balltre, sier Schaug.

LES OGSÅ: Hærverk på Vear: – Veldig kjedelig

– Snakk med ungene deres

Hun anslår alderen til ungdommene til mellom 13 og 15 år. Flertallet av dem var jenter. Nå har hun en klar oppfordring til foreldre i området:

– Snakk med ungene deres og forklar at slik oppførsel ikke er greit. De kan ikke holde på sånn, for det gjør at folk blir engstelige og skremte. Neste gang blir man jo nødt til å koble inn politiet, sier Schaug.

For det er ikke første gang at lignende hendelser sprer uhygge i nabolaget. Og ifølge Schaug er det ofte de samme husene som får gjennomgå. Hun forteller at det har gått såpass langt at enkelte beboere har fått montert overvåkingskamera av frykt for hva som foregår.

Får støtte av naboene

Hun har delt historien fra fredagskvelden i Facebook-gruppa Vear og Rakkevik vel. Der får hun stor støtte:

– Totalt uakseptabel oppførsel, skriver en beboer om ungdommenes handlinger.

– Her er det nok en del foreldre som kan spare familien sin for både sorg og mange triste opplevelser ved å følge litt med og ta seg tid til en seriøs prat med barna sine, skriver en annen.

Oppfordrer til dialog

Også Mona Kvistnes, som er leder for forebyggende seksjon hos politiet i vårt område, oppfordrer foreldre til å snakke med barna sine når slike situasjoner oppstår. Hun kjenner ikke til hendelsen på Vear konkret, men har noen generelle råd å komme med.

– Vi i politiet har forståelse for at store ansamlinger av ungdommer kan oppleves skremmende og ubehagelig, spesielt når det blir gjentagende, sier Kvistnes.

LES OGSÅ: Elever fyrte av fyrverkeri på skolen fire dager på rad: – Jeg liker det ikke og håper det er slutt nå

Men det er ikke alltid politiet har kapasitet til å rykke ut på slike oppdrag. Og hvis de har ressurser å sende, er det gjerne slik at ungdommene har forsvunnet når de kommer fram. Derfor er det til stor hjelp å få foreldre på banen. Blant annet kan det være lurt å «speile» barna for å sette i gang en dialog om det som har skjedd.

– Hva ville de tenkt selv hvis det var dem som opplevde dette? kan være et fint spørsmål å starte med, sier Kvistnes.

Unngå klinsj

Åpenhet er en annen ting hun trekker fram.

– Det å bruke nabolagets eller velforeningens Facebook-side er ofte en god idé. Da blir flere kjent med hva som skjer og flere vil følge med, sier hun.

Å gå i klinsj med ungdommene, er derimot ikke alltid like lurt.

– Det vi har erfart er at de synes det er veldig gøy når de får respons, så det er noe vi vil fraråde, sier Kvistnes.

I stedet kan det være en idé å samle beboere i området til felles innsats, for eksempel gjennom å opprette natteravngrupper.

– Det har fungert veldig fint flere steder, og vi oppfordrer voksne til å engasjere seg på denne måten, sier Kvistnes.

Artikkeltags