Det skal sies, jeg har gitt NRK og de andre Dab-kanalene to sjanser. I fjor høst brukte jeg over 3000 kroner på å montere et Dab-adapter i bilen. Det gikk ikke bra. Ikke i det hele tatt. Utenfor Tønsberg sentrum fungerte det supert, men jo nærmere byen jeg kom, jo oftere boblet og forsvant lyden. Voldsomt irriterende midt i Dagsnytt 18, for eksempel.

Men verkstedet som hadde montert DAB-adapteren fikk en ny sjanse. De byttet selve radioboksen, men lot antennen henge igjen. En stund fungerte det helt fint. Så kom boblingen og lydbortfallene tilbake – i Tønsberg sentrum, ikke ellers. Derfor var jeg nylig innom verkstedet og ba dem demontere hele stasen, og jeg ville ha pengene tilbake. Ikke noe problem, sa de, men tilføyde at jeg var den eneste av utrolig mange Dab-kunder som hadde hatt slike problemer. Det måtte være noe feil med bilen min, kanskje en spenningsfeil, sa de, uten å teoretisere mer om hvorfor lydproblemene bare oppstår i Tønsberg sentrum. For det var som sagt bare jeg, av alle kundene deres, som hadde hatt slike problemer.

– Dab-adapterne fungerer dårlig

Mon det. Siden jeg egentlig synes det er stas og ganske praktisk å ha radiosignaler i bilen forhørte jeg meg på to merkeverksteder. Beskjeden var klar: Dab-adapterne fungerer dårlig. Kall meg gjerne kjip, men å kjøpe ny bil med fastmontert Dab-radio blir i mitt hode en investering i drøyeste laget så lenge det finnes alternativer. Jeg kan jo bare plugge smarttelefonen i lydanlegget og streame radiosignaler fra hele verden, Norge inkludert. For småturer i Tønsberg-distriktet er det litt fiklete, men det går, og forlenger bilturen med rundt regnet fire sekunder.

I motsetning til Dab-fabrikanten og verkstedet som monterte radioen, er det én kar som virkelig har engasjert seg for å løse problemene. Han er teknologirådgiver og antenneekspert i NRK, og har både ringt og sendt tekstmeldinger med gode råd. Han insisterte på at Dab-signalene i Tønsberg holder i lange baner, og mente at feilen kunne skyldes en såkalt «bug» i radioen. Men det hjalp jo ikke å bytte den. Derfor vet jeg ennå ikke om feilen ligger i Dab-nettet eller om DAB-adapteren ikke var godt nok. Alternativt kan det hende at spesialverkstedet jeg brukte ikke gjorde jobben ordentlig.

Uansett kjører jeg for tiden rundt uten Dab-adapter i bilen. Fram til september, når FM-senderne i Vestfold blir lagt døde, får jeg hørt på både NRK-kanalene og noen andre stasjoner. Så får vi se om jeg i oktober gidder å bruke noen kroner på å montere et nytt Dab-adapter i bilen. Denne gangen skal jeg i så fall gjøre det selv.

Bruker milliarder for å spare millioner

Imens kommer jeg fortsatt til å fundere på hvorfor FM-nettet blir slokket, hvorfor nordmenn blir tvunget til å bruke et tosifret antall milliarder kroner på nye radioer til både hus, hytter, båter og biler, bare fordi Norkring skal spare 400 millioner kroner i året på å vedlikeholde FM-nettet. Samtidig kan jeg ikke dy meg for å tenke at spesialverkstedene, som i Dab-prosjektet har fått tidenes gavepakke i fanget fra myndighetene, både for egen økonomisk fordel og anseelse burde legge litt større anstrengelser for dagen – i det minste ikke begå kardinalfeilen det er å gi kunden skylda når noe ikke fungerer.

Så får vi se hvor lang høsten blir før jeg fikler fram et nykjøpt adapter og med valne fingre forsøker å få Dab-lyd i bilen igjen. Jeg tror egentlig ikke at jeg gidder, fordi telefonen gjør samme nytten.