Gå til sidens hovedinnhold

Nei, du trenger ikke DAB for å høre radio de neste årene

Artikkelen er over 3 år gammel

Radio Tønsberg fortsetter på FM i tillegg til DAB ut 2021 og regner med å få flere lyttere når NRK slukker sitt FM-nett. De er ikke alene.

– Vi synes det har vært for dårlig og misvisende informasjon rundt DAB. Mitt inntrykk er at de fleste tror at når FM-nettet slukkes, så dør radioen om du ikke har en DAB-radio, sier programsjef Kenneth Berg i Radio Tønsberg.

For den oppfatningen stemmer ikke. Selv om rikskanalene slutter å sende på FM, vil mange lokale radiostasjoner fortsette sine sendinger på FM i flere år fremover. Blant dem er Radio Tønsberg, som når ut til rundt 90 prosent av befolkningen i Vestfold på FM.

– Vi fortsetter våre sendinger på FM-nettet ut 2021, så får vi se hva som skjer etter det, sier Berg.

Parallelt vil kanalens eiere, Jærradiogruppen, også bygge ut eget DAB-nett. Radio Tønsberg er blant kanalene som vil sende fra begge plattformene samtidig. Personlig tror Berg FM-nettet vil fortsette å bestå også etter 2021.

Tror DAB blir bra for lokalradioene på FM

– Når NRK slukker FM-senderne sine i Vestfold, vil det bedre våre signaler, sier Berg.

Hvor mye, vet de ikke ennå. I dag kan man få inn Radio Tønsberg helt til Holmestrand i nord og Larvik i sør. På gode værdager helt til Drammen.

Overgangen til DAB i Norge startet i januar og rikskanalene planlegger å slukke FM-nettet sitt i Vestfold i perioden fra september til desember i år.

– Når det skjer, antar jeg at vi vil få en del nye lyttere. Pppgaven vår blir imidlertid å holde på dem, sier Berg.

 

Han understreker at han ikke er motstander av DAB. Det har imidlertid vært en viss pessimisme i befolkningen.

– Det er uten tvil fortsatt mange som ikke har skaffet seg en DAB-radio, sier Berg.

Til sammenligning meldte radionytt.no at radiolyttingen i Nordland gikk ned fra 74 til 64 prosent etter at riksradioene slukket sine FM-sendere der i januar i år. Nedgangen på 13,5 prosent er basert på en spørreundersøkelse utført av Kantar TNS for Digitalradio Norge i månedsskiftet februar-mars.

Likevel kunne flere av lokalradioene i Nordland, som fortsatt sender fra FM, vise til flere lyttere enn før. Radio 3 Bodø har anslått en økning på hele 40 prosent.

LES OGSÅ: Disse partiene er ikke helt som alle andre: – Vår viktigste sak er å få bort de ugudelige lovene (+)

Noen alternativer for lytterne

På en ren DAB-radio vil det ikke være mulig å ta inn FM-signaler. Noen radioer er imidlertid kombinert DAB- og FM-radio der man kan veksle mellom de to sendeplattformene. Med en FM-radio er det også mulig å kjøpe et adapter for å kunne ta inn DAB-signaler.

Har man en smarttelefon, iPad eller PC, kan du koble deg opp på hjemmenettet, eller blåtann i bilen og høre på blant annet NRK nettradio. Vær oppmerksom på at datatrafikken på telefonabonnementet brukes når du benytter mobilen. Det kan gi høye regninger på sikt.

– Det har vært for mye fokus på at FM-nettet slukkes. Derfor har vi kastet oss på kampanjen «Ikke kast den gamle FM-radioen din», forteller Berg.

Kristne radiokanaler har ikke bestemt seg

I tillegg til rikskanalene, har regjeringen bestemt at også de store lokalradiokanalene må avslutte sendinger på FM-nettet.

I Vestfold vil minst to av tre kristne, lokale radiokanaler fortsette. Det er imidlertid usikkert om det blir fra DAB eller FM.

– Vi sitter litt på gjerdet foreløpig. Vi har ikke økonomi til å være med på DAB alene. Men hvis det åpner seg en økonomisk mulighet gjennom et mulig samarbeid i Vestfold, vil muligheten for at vi setter i gang på DAB være til stede.

Det sier teknisk ansvarlig Geir Øynes i Kontakt Radio i Sandefjord, som drives av Pinsemenigheten Salem.

Han sier dette også gjelder Misjonsradioen i Sandefjord, drevet av Sandefjord Misjonssamband, som de har et studiosamarbeid med i dag. Han anslår at det vil koste Kontakt Radio alene rundt 10.000 kroner i måneden for å leie sendetid på en DAB-kanal, noe som er langt dyrere enn å sende på FM.

Avisen har ikke vært i kontakt med Kristenradioen i Larvik.

LES OGSÅ: Løp etter innbruddstyv med lysestake (+)

Kommentarer til denne saken