(NETTAVISEN) Selv om det nasjonale FM-nettet i Norge nå er stengt ned, er DAB-debatten i Norge på langt nær over. Andre land ser ut til å droppe planer om å slukke FM-nettet, og lytterne har begynt å forlate radiokanalene.
Og selv om de riksdekkende kanalene er borte fra FM, er det fortsatt slik at lokalradioer over hele landet landet sender sine sendinger på FM-båndet, fordi NRK, MTG (P4 m.fl) og Bauer (Radio Norge m.fl) har full kontroll over DAB-nettet.
Men får Frp det som de vil, kan det bli store endringer på dette.
Vil ha stor FM-liberalisering
På Frps landsmøte i helgen ble det vedtatt at regjeringspartiet ønsker at lokalradioene skal få fortsette å bruke FM-nettet også i fremtiden, at lokalkanalene skal få lov til å dekke et større geografisk område og at tilgangen til FM-frekvenser generelt skal liberaliseres.
Kanskje viktigst er det at de vil oppheve forbudet mot å videresende og samsende i FM-nettet. I praksis betyr det at dagens DAB-kanaler kan komme tilbake i FM-nettet.
Dette er tiltakene som Frp nå vil gjennomføre:
- Ledige FM-frekvenser må kunne brukes av lokalradio
- Senderstyrken på FM-stasjoner kan økes betydelig
- Inntektsbegrensningene på FM-stasjoner oppheves
- Forbudet mot videresending og samsending oppheves
- Nåværende FM-lisenser forlenges ut over 2022
- Det tillates nye lokale aktører på FM
– Dette viser at Fremskrittspartiet tar folk flest på alvor. Nå skal vi argumentere for at FM-båndet må få leve videre, og håper på politisk gjennomslag for det, sier mediepolitisk talsperson Morten Wold til Nettavisen.

Sliter du med DAB-radioen i bilen din? Da bør du gjøre som Ørnulf!
Mener DAB var en stor tabbe
Det skapte et visst oppstyr da Frp i Stortinget kjempet mot sin egen regjerings forslag om å skru av det landsdekkende FM-nettet til fordel for DAB.
– Fremskrittspartiet har hele tiden ment at DAB er et feilspor. Land rundt oss har droppet denne teknologien, og venter på neste steg i utviklingen. Det burde vi også gjort her i landet. Det er også meningsløst å tvinge folk til å skifte ut millioner av radioer, både i private hjem, på hytter, i biler og i båter – for å få tilgang til DAB-sendingene. Det er ikke akkurat fornuftig bruk av ressurser, sier Wold.
– Videre sending på FM-nettet vil bidra til å sikre et større mediemangfold, gi større muligheter for lokal nyhetsproduksjon og bidra til at flere av lokalradiostasjonene fortsatt kan eksistere, sier Wold.
LES OGSÅ: To DAB-eksperter dro til Tønsberg for å sjekke problembyen, og de fant løsningen
Ifølge Wold handler FM også om beredskap:
– Mange steder er DAB-dekningen dårlig. FM-sendinger når ut alle steder. I en situasjon der det vil være naturlig å bruke radio for å kringkaste meldinger knyttet til beredskap og sikkerhet, vil man via FM-nettet være sikret å nå ut til flest mulig, sier Wold.
Kommentarer til denne saken