Onkel Skrue skal visstnok sensureres. Det ikke fordi karakteren selv er en motbydelig, grisk og grådig helpsykopat med følelser for ingenting annet enn konstant maksimering av egen inntekt og formue.

Nei, grunnen til at sensuren nå tar en nærmere titt på denne rovkapitalisten fra Andeby, er at en bi-karakter i en av historiene om ham, visstnok har et uheldigklingende navn lest med nåtidens briller.

Men vi stopper vel ikke her? Hva med for eksempel Fantomet? Der har du virkelig en tvilsom type!

Når pervoen ikke flyr rundt i enten hatt og frakk, eller i trikot og maske, for å utøve ekstrem gladvold, sitter han på en trone, langt inne i jungelen, i en hodeskallegrotte, omgitt av mørkhudede tjenere og oppvartere på alle kanter.

Og kona hans, Sala, har opplagt ingen annen rolle enn å være et smellvakkert blikkfang med lite annet å gjøre enn å føde ham perfekte avkom, som for øvrig ellers kunne ha vært hentet rett ut av en mellom-europeisk familieplakat fra 1930-tallet.

Nei, denne fordervende tegneserien kan ikke klassifiseres som annet enn det den nemlig er, grovt mannssjåvinistisk voldslitteratur, som hyller kolonialisering («Bengal», see?) og den rettskafne, hvite manns liksom-overlegenhet.

(Samme greia med Tarzan, for øvrig: "Me Tarzan, you Jane". Ikke sant?)

Dagens norske tegneserier? Trenger vi nevne homofobien til Pondus? Eller Lunch, som på smålig og usant vis fremstiller det moderne arbeidsliv som gjennomført meningsløst, og alle sjefer som rendyrka idioter. Og slikt ler virkelig folk av? i 2023?

På den annen side: En av våre herværende mest folkekjære forfattere bekjentgjorde forleden at han nå hadde nektet sitt forlag noensinne å redigere videre i manuskriptene hans. Bra for ham at han rakk å være såpass proaktiv.

For hva har vel en tittel som "Hvite niXXere" å gjøre i anstendige, norske bibliotekhyller i 2023? Og bøkene om denne «Elling»? Hva er vel dette egentlig, annet enn billig stigmatisering av angstridde personer med overdrevne morsbindinger? Nei, over og ut, altså.

Og nå sist, selveste 007, James Bond. Også på høy tid. En typisk, maskulin overklasserepresentant for et samfunn innhyllet i forkvaklet kvinnesyn og ytterst primitiv voldsforherligelse. Enda en klassisk representant for koloniimperiets (det britiske) påståtte dominans og utdaterte bilde som usårbart.

Så derfor, SKAM deg, du som noen gang har funnet noe av det ovennevnte underholdende og/eller kulturelt berikende. Du har selvfølgelig ikke skjønt noen verdens ting.

Men altså, helt til slutt, før det nå tar fullstendig fyr på krenke-dassen, skyldes det å gjøre oppmerksom på at det hele kun har vært et forsøk fra min side på (dog, sikkert et nokså mislykket ett, men likevel), satire.

Samtidig er det jo også åpenbart at en god del krenkede der ute ikke en gang skjønner seg på dét, og som derfor, her, nok må dobbelt-beskyttes? Så dermed burde vel strengt tatt heller ikke denne kommentaren ha blitt publisert? Sånn helt for all sikkerhets skyld? Vel.

It's tough, kid, but it's life!

Les også

Når fikk du et analogt brev sist?

Les også

Den farligste tida

Les også

Herregud, pengene renner jo inn!