(Sandefjords Blad)

«Derfor bør du slette Pokèmon go!» Denne overskriften har jeg lest flere ganger de siste ukene. Hver gang har det klødd i fingrene etter å ha skrive en motartikkel, men jeg har latt det være. Fram til nå. For det er nok nå. Som du selv sier.

Det er så latterlig at ingenting «ungdommen nå til dags» gjør er riktig. Det er ikke rart vi blir generasjon prestasjon, når det er galt å «sitte i kjelleren og game», og like gærent når vi endelig kommer oss ut og i bevegelse.

LES HELE KOMMENTAREN HER: Send Pokémon-spillerne tilbake dit de hører hjemme - ned i kjelleren og inn på gutterommet

Du ser vinglete, vaggete, forvirrede pingviner. Jeg ser min generasjon få oppleve en stor barndomsdrøm, nemlig å bli pokémontrenere – ja, kanskje til og med mestere. Jeg ser ungdommer som sliter med angst som prater med fremmede mennesker. Jeg ser vennene mine samt tusener av andre ungdom gå flere mil hver dag, framfor å sitte inne og spille. Jeg ser et engasjement som matcher engasjementet til Ash Ketchum (til dere over 40: Hovedpersonen i tegneserien Pokémon).

Og jeg ser aviser som vet å utnytte denne trenden, på godt og vondt.

Selvsagt er det ikke bra at folk sykler uten å ha blikket på veien, eller generelt er så uoppmerksomme at de skader seg selv eller andre. Men vet du hva? Det kan du faktisk ikke skylde på Pokémon Go for. Spillet er designet sånn at mobilen vibrerer når det er en Pokémon i nærheten. Pokéstops og gymmer ser man fra avstand, og de fleste lærer seg hvor de er. Man trenger ikke gå med nesa i skjermen for å spille. Det er ikke sånn at alle plutselig blir dummere av Pokémon Go. De som ikke følger med i omgivelsene er antakeligvis de samme som ikke er så oppmerksomme til vanlig.

Jeg har sett nok av middelaldrende menn og kvinner som sitter (ja, går, til og med kjører) helt oppslukt i Facebook.

 Jeg har sett barn prøve å få kontakt med foreldrene, som «bare skal sjekke noe», eller som bare skal ta en runde til i Candy Crush. Å være opphengt i mobilen er nemlig ikke unikt for Pokémon Go-spillere eller 20-åringer.

Klart det hadde vært best om ungdommer kom seg ut i naturen uten en skjerm. Selvsagt! Men det skjer ikke, gjør det vel? Hvis valget står mellom ungdom som går flere kilometer hver dag, selv om det er med fokuset på en skjerm, eller ungdom som sitter inne i timevis hver dag – da er valget ganske lett, spør du meg. For folkehelsa. Og for barnlige gleder og nostalgien.

Så får du (og andre som sutrer over hysteriet) heller bruke ringeklokka på sykkelen litt oftere. Kanskje forklare de yngste spillerne at mobilen vibrerer når det er en Pokémon i nærheten. Og prøve å more deg over oss distré spillere som har surret oss vekk fra dataen.

Det vil alltid være folk som går i lyktestolper. Helg og fyll skaper flere slåsskamper enn det dette spillet gjør. Det er alltid noen som går over gata uten å se seg for. Du hører bare ikke om dem til vanlig, bare når avisene melker denne trenden for alt den er verdt, med alle agurksaker som følger med.

Det er over 100 millioner som har prøvd spillet. Jeg kan garantere deg av de færreste av oss på magisk vis forvandles til idioter når appen er åpen. Jeg kan garantere deg at de som er hekta har det kjempegøy. Og jo, vi prater sammen.

Denne teknologien er framtiden. Jeg så noen påpeke i en facebook-kommentar at dette er å tenke stort. Er det ikke nettopp det dere vil?

Jeg også har en glimrende idé, Bjørn Tore: Du kan heller bruke tiden og energien din på andre ting enn å irritere deg over ungdom som endelig er i fysisk aktivitet. Du kan godt le av oss, men ikke be oss stikke ned i kjelleren igjen. Og alle medspillere – gå ut og ha det gøy! Hysteriet kommer ikke til å vare for evig.