Å bevare identitet

Paul Grøtvedt, kunsthistoriker og forfatter, Tjøme

Paul Grøtvedt, kunsthistoriker og forfatter, Tjøme

Av , og
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

Connie Didriksen skriver at Grindløkken skole er som en «lærebok» i arkitektur, matematikk og kulturhistorie. Det har hun helt rett i. Å bruke betegnelsen «lærebok» er også meget treffende, for i dette skolebygget har det nedfelt seg mye kunnskap og innsikt om mange fagområder.

Del på Facebook

Men Grindløkken skole representerer ikke bare fag og kunnskap, den er også tradisjonsbevissthet og en viktig del av Nøtterøys identitet.

I denne kunsthistoriske perlen har arkitektene lagt inn sin forståelse av samtidens byggekunst og dens historiske sammenhenger. Bygget uttrykker derved en historisk kontinuitet som forteller noe om hvordan menneskene følte og tenkte på den tiden. Kort sagt synliggjorde en identitet som både var individuell og samfunnsmessig. Det er nettopp denne datidens identitet som Grindløkken bringer videre.

Dermed danner den også det nødvendige grunnlag for ny identitet hos etterkommerne.

Det er umulig å tenke seg en kollektiv og individuell identitet uten at fortidens arkitektur, sosiale strukturerer og etiske retningslinjer bevares og bringes videre. Både samfunnet og enkeltmennesket er historiske fenomener. Et menneske uten fortid har ingen identitet, det samme gjelder samfunnet.

Historien forteller alltid hvem vi er, og veileder oss i valget av fremtid. Derfor er det viktig å bevare sentrale deler av vår fortid. Som Grindløkken skole.

Om vi sanerer og fjerner for mye av vår historiske arv, mister vi også muligheten til å forstå oss selv og det samfunnet vi lever i. Naturligvis er det viktig å bygge nytt og formgi dagens samfunn og bomiljøer på vår måte, men det som er vår måte, kan ikke skapes uten at vi har fortiden med oss. Og har vi ikke fortiden med oss, har vi heller ingen fullverdig identitet. Arkitektur handler altså ikke bare om å bygge boliger, blokker, offentlige bygg, etc., men å skape identitet hos dem som bor på stedet, enten det er i byer eller i mer landlige omgivelser.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.