Sjokkerende Brunstad-opptak

Av og
Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

Både Bergens Tidende og Aftenposten hadde onsdag 26. september en artikkel om Smiths venner på sine nettsider, med overskriften Den late har djevelen til far!
Med et enkelt tastetrykk kan man også se en video satt sammen av flere klipp fra møter menigheten har holdt den siste tiden.

I videoen raser verdensleder for BCC (Brunstad Christian Church), Kåre Johan Smith, mot medlemmer som ikke gir nok penger til enigheten. Han prediker at den late har djevelen til far og uttaler at gjerrig og lat er fandenskap og djevelskap, og at det er uhyggelige åndsmakter som man må lære seg å knuse under sine føtter. Slike gjerrige og late folk vil han helst ikke ha på Brunstad, sier han.

Etter å ha sett gjennom innslaget noen ganger, er jeg mildt sagt sjokkert. Sjokkert over at ledernes forkynnelse er langt mer manipulerende og skruppelløs enn først antatt. Det positive med videoen er imidlertid at den viser menighetens sanne ansikt. Menigheten har tidligere vært svært så sparsomme med å kommentere kritiske spørsmål som har blitt stilt i forhold til deres troslære. De fleste spørsmål har blitt tiet i hjel.

I løpet av minuttene videoen varer, får man et klart og tydelig svar på hvordan det er mulig å samle inn så svimlende høye pengesummer, til slike gigantprosjekter. Den som ikke vil, er av djevelen og er som Smith selv sier, uønsket i menigheten. I denne forkynnelsen ligger det nærmest en trussel om at den som ikke betaler, ikke lenger får være en del av menigheten.
Konsekvensene av å ikke bli med på dette økonomiske råkjøret kan dermed bli at man blir ekskludert fra Smiths Venner. Siden de fleste medlemmene av Smiths Venner har hele sitt sosiale nettverk innenfor menigheten, vil vel kanskje det å fylle noen Davidsøyler (se video) med penger være en billig pris for å beholde familien samlet.

Det mest skremmende med denne saken er allikevel at et flertall av Stokke Kommunes politikere, til tross for flere advarsler fra kritiske røster om hva som foregår på innsiden av menighetens vegger, i mai 2012 stemte for gigantutvidelsen på Brunstad. Når menighetens metoder nå er blottlagt, bør de samme politikerne finne en vei ut av uføret. Jeg velger å tro at det ikke var dette dere sa ja til i den 7. mai 2012.

Artikkeltags