Gå til sidens hovedinnhold

Skammelig vedtak

Artikkelen er over 7 år gammel

De ansvarlige for vedtaket om å legge ned Hus 3, kjenner ikke dem de er satt til å lede og hvilken perle de er ledere for. Skam over dem, mener Ulf L. Korsmo

Jeg har hatt gleden av å jobbe i Hus 3 i Holmestrand i en periode på tre år. Nå har jeg mistet denne jobben på grunn av nedleggelsen. For min del er det greit. Jeg står det over.Men å legge ned ett av de beste behandlingstilbudene i Vestfold fylke er ganske spesielt. Og hvem sier at det er DET? Det sier pasientene. De har prøvd de fleste andre avdelingene. I årevis. De vet hva det er snakk om. Det er denne avdelingen som har hjulpet dem best. De er sinte og frustrerte. Med ledere på toppen som ikke vil lytte. Som, da de ble klar over at de var i ferd med å legge ned en suksess, var for stolte til å ville snu. De var redde for å miste ansikt, men forstår ikke at de mistet det enda mer ved ikke å ville snu når fornuften tilsa det. Fjellvettregler gjaldt ikke for dem.

Avdelingen ble ledet av en meget dyktig psykologspesialist, trygg i sin rolle. Og en veldig god behandler. Trygg nok til å delegere behandleransvar til dyktige psykiatriske sykepleiere. Og som ga veiledning og støtte, og utøvde kontroll gjennom løpende samarbeid og supervisjon. Som var en god leder, og et godt menneske! Som premissgiver ga han tillit, omsorg og støtte på en vidunderlig måte til både ansatte og pasienter. Han plukket også ut dyktige medarbeidere, som alle hadde en god innstilling. Han var faktisk også utlending, fra et muslimsk land.

Avdelingen var preget av en veldig god energi, som smittet over på pasientene. De kom inn med sine plagsomme symptombilder, angstfylte, deprimerte, tvangslidende, tilbaketrukne, spiseforstyrrede, med fortvilelse og noen ganger med iboende mistenksomhet og aggresjon, dårlig fungerende, osv. Men etter en viss tid snudde de til å bli mye mer trygge og positivt deltagende, med den samme gode energien seg imellom, og med tillit til personalet. Autoritære og arrogante behandlere og behandlingssystemer hadde mange av dem lang erfaring med.

Pasientene har ført en lang kamp for avdelingen. I media. I politikken. Overfor administrasjonen. Helt til storting og regjering. De ble lovet et bedre eller likeverdig tilbud, men det får de ikke. Ledelsen snakker om et «spisset» tilbud som skal overta. Dette er talemåter. Hus 3 var spisset, spesialisert. Nå blir det sløvere. Pasientene gikk nylig til en sterkere aksjon, i fortvilelse. De har vår sympati.

God faglighet paret med god menneskelighet er det som skal til, men er alt for sjeldent innen fagmiljøene. Dette vet pasientene ved Hus 3 å sette pris på. Det har gitt dem troen og håpet tilbake. Mange ble skrevet ut etter endt behandling, ikke bare fra Hus 3, men fra videre psykiatrisk behandling. Et helt usedvanlig tilbud. Det skal bli spennende å se hva som skjer videre.

Hasse, Wanne og Linn er tre fantastisk flotte mennesker. Tre fightere. Det må de være for å overleve. Stå på Hasse, Wanne og Linn. De ansvarlige kjenner ikke dem de er satt til å lede. De har ikke kontakt med grasrota. De vet ikke hvor skoen trykker. De vet ikke hvor den avlaster. De vet ikke hvilken perle de er ledere for. Skam over dem.

Denne avdelingen behandlet tre ganger så mange pasienter til 1/3 av prisen for en døgnavdeling. Den fylte tomrommet mellom poliklinikk og døgnavdeling. Disse pasientene behøver ikke en seng å sove i. Det har de hjemme. Men de behøver kvalifisert behandling i trygge og ivaretakende omgivelser. Det fikk de her, mer enn noe annet sted de har vært, for manges vedkommende, slik jeg har hørt flere si. De behøver rett nok ganske langsiktig behandling, og det fikk de også her, etter behov. Men dette er ikke effektivt nok for en ledelse som ikke kjenner behovene. Nå vil noen falle tilbake til å bli svingdørspasienter i akuttavdelingene. Noen vil få et utilfredsstillende poliklinisk tilbud som ikke dekker behovet deres. Og slik vil verden gå sin skjeve gang videre. For å spare skarve 5 millioner i året. Det er peanøtter i denne sammenhengen. De sparer det ikke engang. De bare flytter utgiftene til andre steder.

Jeg ønsker lykke til for både pasienter og personale. Dere hadde alle fortjent bedre.

Flere saker om Hus 3:

Plumbo-Hasse: – Vi kjemper for livet

Hus 3-aksjonister får massiv støtte på nett

Mange i fakkeltog for Hus 3

Aksjonister reagerer kraftig etter at de ble fristet med bedre tilbud

– Man burde ikke love ting man ikke kan holde

Avslutter aksjonen, fortsetter kampen

Kampen mot selvmordstankene

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.