Bommen består mens velgerne går

Av og
Artikkelen er over 9 år gammel

Mens nøttlendingene pøser ut bompenger, svinner oppslutningen om Fremskrittspartiet.

DEL

Og de to tingene henger nøye sammen. Før valgkampen i 2003 var Frp på Nøtterøy, med god hjelp fra sentralt hold, temmelig rause med valgløftene i bomsaken. Svært mange velgere oppfattet partiet som garantisten for å fjerne bomringen. – Vi lurer ikke velgerne, sa ordførerkandidat Bjørn Kåre Sevik.

Frp gjorde et brakvalg og Sevik ble ordfører. Bommen ble imidlertid stående og håpet om ny fastlandsforbindelse ble etter hvert like fjernt som muligheten for å skape en rettferdig verden.

Etter fire år viste velgerne at tilliten var sterkt svinnende. Fem Frp-seter i kommunestyret ble overtatt av andre.

Dagens meningsmåling i Tønsbergs Blad viser at det kan gå fra vondt til verre for Frp. Hvis valgresultatet samsvarer med målingen, blir Frps gruppe redusert med åtte representanter i forhold til 2003, og det vil være krise for partiet. Det er ikke rart at Bjørn Kåre Sevik føler seg satt ut etter å ha sett tallene.

De som stemte Frp først og fremst i håp om å fjerne bomringen, har åpenbart gitt opp. Det ser ut til at partiet sitter tilbake bare med sine mest trofaste velgere, velgere som sikkert har en dypere ideologisk tilknytning til Frp enn bare spørsmålet om bomring. De andre har åpenbart gått tilbake dit de kom fra, nemlig til Høyre. Nasjonale målinger viser også at Frp avgir velgere til Høyre, men at utviklingen er spesielt sterk på Nøtterøy, har åpenbart med bomspørsmålet å gjøre.
At Nøtterøylisten mot bomring også er en taper på dagens partibarometer understøtter resonnementet. Tilliten til hærførerne i bomkampen er borte.

Sittende ordfører Roar Jonstang (H) kan motta meningsmålingen med et bredt glis. Selv om håndteringen av bopliktspetakkelet på Veierland og utbyggingssaken på Borgheim har vært alt annet enn elegant, er det ikke nok til å ødelegge Høyres posisjon. Partiet har tradisjonelt stått sterkt på Nøtterøy, og oppleves nok av mange som svært trygt når alt annet svikter. Også lokalpartiet nyter nå godt av hekkbølgene etter partileder Erna Solberg som fosser frem.

Dagens måling tyder også på at Arbeiderpartiet kan bedre sin posisjon etter valget. Ap har ikke hatt noen typiske vinn valget-saker i siste periode, så hovedårsaken er trolig ikke annet enn at en god del velgere mener de borgerlige har styrt lenge nok.

Partiets ordførerkandidat, Jon Sanness Andersen, har imidlertid evnet å gjøre seg mer synlig enn hans forgjengere, og det skal man ikke kimse av. Å markere seg i debatten kan ofte være like viktig som debatten selv. Noe ordførerkjede kan han likevel ikke drømme om. Etter valget er nok Nøtterøy like blå som før.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken