Den bestemte, Proffen, Svigerfar, Paret eller Den konservative: Hvilken type hjemmefikser er du?

Siri Helene Søderberg

Siri Helene Søderberg Foto:

Av

Hjemmesommeren ble ikke som jeg trodde.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg hadde kjøpt inn en tipakning med myggspiral til bruk for sene kvelder på terrassen. Godt forberedt til hjemmesommer, med smektende jazztoner fra en velbrukt høyttaler. Jeg var klar for late sommerdager og lange samtaler.

I stedet sto jeg nå i en kø jeg var totalt uforberedt på. En endeløs rekke av sjeler med felles skjebne. For hva gjør man når hjemmesommeren regner bort? Vi maler. Husbonden, konemor, og nær sagt halve byen.

Mens jeg står i køen, ser jeg dem. De forskjellige typene med hjemmefiksere.

Ingen shopping uten grunnkurs

La oss starte med svigerfar. Han er muligens den mest velmenende i hele butikken. Sammen med ham, går et par som er mer enn voksne nok til å bestemme selv, men ikke uten at svigerfar godkjenner planene. Selv når svigerdatteren finner frem et produkt som svigerfar aldri har sett før, så vet svigerfar best. Den ene ledige butikkmedarbeideren må lese bruksanvisningen på boksen høyt, og du hører et stille sukk fra køen fordi alle skjønner at dette tar tid. Man skulle tro at det ender her, men etter at man har bestemt seg for dette produktet, må man finne riktig utstyr. I dette tilfelle en pussefille, og svigerfar lar ikke det unge paret kjøpe dette uten grunnkurs først. Som den ene butikkmedarbeideren må gi, mens vi andre blomstrer i nevnte kø.

Du har også proffen. Han står foran meg i køen. Fullt utrustet med riktig arbeidstøy og vernesko. Proffen er alltid alene. Han har skjønt at alt går fortere uten noen å diskutere med. Han går rett til riktig hylle, henter den ene tingen han har glemt, og vil egentlig fort ut igjen, men slipper ikke fri før han også har fått med seg høytlesning fra boks med voks, og kurs i pusseteknikk.

Katrines (31) plantesalg tar helt av: – Jeg lever virkelig drømmen min. Jeg er glad jeg turde å kaste meg ut i det

Bomull og chi er jåleri

Ved en hylle med maling står den Konservative. Han har brukt samme type maling siden linolje gikk av moten. Den konservative bruker gjerne oljemaling på alt, og vil helst ikke bruke noe annet enn det han vet virker. Dette får alle i køen bekreftet når han spør betjeningen om det de selger er ordentlig maling. Dessuten skal han male alt hvitt, og blir lettere fortørnet når han får spørsmål om hvilken hvitfarge han mener. Hvitt er hvitt, og navn som bomull og chi er jåleri. Likevel er han både hyggelig og jovial, han er bare ikke så veldig glad i for mange valg.

Så har du paret. Uten følge med svigerfar, de er mest sannsynlig på god vei inn i sitt tredje eller fjerde oppussingsprosjekt. De har vært ute på malingstur før, og kommer godt forberedt. Det vil si, Husbonden tror det. Han er egentlig litt som proffen, vil fort ut, og fort inn, men har forregnet seg en smule. Fordi konemor er den kreative. Hun som som bare må innom interiøravdelingen og se på puter og gardiner som muligens kan matche de nye grønntonene i stua. Navn som «Local Green» og «Organic Leaf» sies med så stor kjærlighet at man kan ta de for å være kjælenavn på familiemedlemmer. Den kreative tar til seg alle tips, og har øynene ytterst på fingertuppene. For du har egentlig ikke sett på noe før du har tatt på det. «Alt kan tapetseres» står det på et skilt, med en kommode som eksempel. Da blir den kreative selvsagt inspirert, og huker tak i betjeningen for å få vite alt om fremgangsmåter og alternativer for lakkering slik at overflaten blir slitesterk.

Det er da den Bestemte trår til. Han som plasserer Konemor i køen, og plukker varer alene, så vi kan bli ferdig uten flere utflukter.

Ute har jeg våte myggspiraler. Høsten må gjerne vente litt med å komme, men vi får ikke gjort så mye med været. Det er omtrent som når du står i en lang kø. Du får mer ut av det hvis du betrakter det som er rundt deg, og løfter blikket.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken