«Den koster 600 Kr. Det er en ekte Mummikopp, jeg tror det er en av de første. Og som du kan se under bunnen, er den stemplet fra Arabia». Selgeren på et antikkmarked i Stockholm hørtes veldig overbevisende ut. En herre i 50 års alderen iført skogmannsskjorte og dongeribukser var den første, som for mer enn 10 år siden introduserte meg for det eventyrlige Mummikopp-universet. Før det, var mitt kjennskap til figurene begrenset til historiene i Tove Janssons bok Trollvinter fra 1957, og noen enkle gule kopper med lille My, jeg hadde sett i butikkhyllen i jernvarehandelen.

Uansett hvor vakker den gamle koppen var, så tilhørte den ikke Mummi-serien. Stellet med bildet av det lille huset heter Satukenkä (eventyrsko), og ble produsert av Arabia mellom 1962-72. Men i ettertid ble jeg veldig nysgjerrig på, hvorfor selgeren hadde vært så opptatt av å promotere noe som «en ekte Mummikopp», når den jo tydeligvis ikke var det? Jakten på historien bak det som har blitt noen av vår tids mest ettertraktede samleobjekter, var begynt.

Alle illustrasjonene til de kjente og kjære Mummikoppene tegnes med veldig få unntak av den finske designeren Tove Slotte. Etter Tove Jansson hadde godkjent skissene til serien, kom de første fire Mummikoppene på markedet i 1990. De ble utgitt i fargene grønn, rosa, blå og gul. Det gule kruset kalles ofte for «Mummimamma gul» og det blå for «Mummitrollet maler». Siden det, er det kommet mer enn 100 forskjellige designede kopper i serien, alle med motiver inspirert av illustrasjonene i de originale Mummibøkene.

Og flere av koppene er verdt en formue i dag! Når vårens loppemarkeder snart begynner, så se etter spesial- og sesongkopper, som ikke lenger er i produksjon. De med en etikett og/eller kronemerke under bunnen, er populære samleobjekter. En av de mest ettertraktede koppene skal være den som heter «dykking» med skjell fra 2006, som bare ble produsert i 300 eksemplarer, og gitt i gave til de ansatte på Arabia fabrikken. Verdien av denne koppen er i dag på ca. 120.000 kroner! Det finnes også en versjon av «dykking» uten skjell, som ikke er fullt så kostbar, og denne kan kjøpes for mellom 1000-1500 kroner.

I 2004, ble en spesialbestilt Mummikopp med juletema-motiv produsert i 400 nummererte eksemplarer, hvor nummer 1-19 ble gitt til de ansatte i Fazer. Illustrasjonen på denne koppen er opprinnelig en Fazerreklame fra 1951, publisert i den finlandssvenske satireavisen Garm. Dette motivet ble tegnet av Tove Jansson, som også hadde et langt samarbeide med Fazer. Er du heldig å finne denne julekoppen, er en estimert verdi rett over 100.000 kroner.

I dag bugner det med forskjellige Mummikopper i butikkene, mens det løpende kommer nye serier til - f.eks. bokstavserien utgitt i 2023. Og hvem kan ikke unngå å forelske seg i dette eventyrlige og fargerike universet? Veldig mange gleder seg spent til å se, hvilke nye motiver, som lanseres de kommende år, både vår og høst. Men med det store fokuset det nå er rundt koppene som investeringsobjekter, er det store spørsmålet også, om det i fremtiden vil være like interessant å kjøpe enda en ny Mummikopp?