Gå til sidens hovedinnhold

Den virkelige verdiskapingen

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

DET ER SUMMEN av alt vi skaper som gjør Norge til det fantastiske samfunnet, med de enestående ordningene vi har i dag. Summen av din og alles arbeidsinnsats. Summen av råvarene vi tar frem og selger. Summen av produktene som utvikles. Summen av innovasjon, skaperkraft og hardt arbeid.

Slik har det vært i generasjoner, slik må det fortsatt være. Norge har på ulike tidspunkt hatt flaks, men vi har alltid vært flinke og vi jobber hardt, og vi har historisk fått mye ut av lite. Politikere skaper ikke jobber. Muligens med unntak av når vi oppretter et nytt tilsyn eller et nytt direktorat, men den virkelige verdiskapingen og de tusenvis av arbeidsplassene vi trenger, skapes av folk. Gründere, privat kapital og privat risikovilje.

Vi har en sterk offentlig sektor, og det skal vi fortsatt ha. Ønsket om at vekst først og fremst må komme i privat sektor, er ikke et angrep på det offentlige. Tvert imot. Det er en støtte til det offentlige. Fordi det er den private verdiskapingen som betaler for de offentlige tjenestene.

NORGE HAR VUNNET VM i offentlig sektor. Vi har den største. Vi har vunnet VM i offentlig eierskap på børsen. Vi har det største. Dette er ikke tiden for å ytterlig øke offentlig eierskap og utvide offentlig sektor. Veksten må komme i privat sektor. Privat kapitalandel på børsen må økes. Privat eierskap må styrkes. Vi må legge til rette for at kapitalen strømmer inn i og gjennom de private selskapene.

Vi må sørge for at vi ikke har skatter som slår urettferdig ut for norsk eierskap. Det må ikke lønne seg med utenlandsk eierskap, derfor må vi fortsette å senke skatt på arbeidende kapital, slik at enda mer av verdiskapingen kan pløyes tilbake til bedriftene. Norge må omstille seg, uansett hva vi mener om olje og klima, uansett om du er globalist eller nasjonalist, uansett om du er pessimist eller optimist – Norge må omstille seg. Verden er inne i en enorm endring. Vi kan henge med eller bli hengende etter.

UNDER KRISEN har vi sett mange og gode eksempler på at næringslivet omstiller seg raskt. Som ved tidligere kriser ser vi kreativiteten blomstre – nød lærer åpenbart fortsatt nøgen kvinde at spinde. I min egen hjemkommune har vi en tradisjonell produksjonsbedrift. Har du trykket på vindusspyleren i bilen din er det spylervæske fra Wilhelmsen Chemicals i Færder kommune du har kjent eimen av. Denne bedriften bestemte seg 13. mars for at de skulle legge om deler av produksjonen. De tømte lageret for plastflasker og korker i alle mulige og umulige farger og fasonger. Derfor fant du i lang tid håndsprit i ulike forpakninger, men fra samme bedrift. Å legge om til håndspritproduksjon den 13. mars, det er innovasjon i praksis. Heia innovatørene i norsk næringsliv – de er motorene våre inn i fremtidens verdiskaping!

IKKE ALLE bransjer har kunnet finne muligheter i denne krisen, noen bransjer ser fremdeles veldig mørke skyer i horisonten. Mens dagligvarebransjen går bedre enn noensinne sliter blant annet reiseliv og event-bransjene svært tungt. Dette skal og må vi finne gode ordninger for. Det betyr ikke at det ikke vil være noen som går over ende. Men vi må jobbe for å hjelpe de som i utgangspunktet var sunne bedrifter med livets rett.

REGNESTYKKENE GÅR IKKE OPP om du fremskriver dem. Vi må skape mer, ellers vil velferdskutt tvinge seg frem. Noen tror at vi bare kan knipse og øke skattene med 10, 20 eller 30 milliarder og dermed berge velferden. Det er «å skatte seg til fant» for å omskrive et gammelt munnhell. Vi kan derimot skape verdier som sikrer velferden slik vi kjenner den. Men vi kan ikke - slik våre ærede rødgrønne konkurrenter synes å tro – vi kan ikke skatte oss til velferd.

Kommentarer til denne saken