Gå til sidens hovedinnhold

Denne annonsen ble det bråk av: – Jeg brukte mye tid på å vurdere om vi skulle trykke den

På side tre i papirutgaven av Tønsbergs Blad 20. mars var det rykket inn en annonse fra en gruppe som heter Klimarealistene. Innholdet i den satte mange i vrangstrupen.

– Det ble en ganske interessant dag, sier ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad, Sigmund Kydland.

Annonsen var over en hel side, og bar tittelen «Klimakrisen finnes ikke».

– Den har et kontroversielt innhold, det er det ingen tvil om. Da vår markedsavdeling mottok den tok de kontakt med meg, slik rutinene våre er når det kommer inn annonser som vi bør ta en vurdering på, sier Kydland, som til slutt sa ja til annonsen fra Klimarealistene.

– Jeg brukte mye tid på å vurdere om vi skulle trykke den, og diskuterte den med kollegaer. Det som veide tyngst for meg når jeg sa ja, er at den er innenfor norsk lov. Og er den det, da skal det mye til for at jeg stopper en annonse på grunn av en person eller en gruppes mening, selv om det er en mening Tønsbergs Blad som avis er helt uenig i. Vi trykker også leserbrev med meninger vi ikke er enig i, sier Sigmund Kydland.

Les også

Synger «Optimist» fra terrassene hver dag: – Vi må stå sammen for å ikke bli deprimert av dette

Gikk inn i debatten

Fredag ble han kontaktet av en håndfull abonnenter som ikke likte annonsen. I løpet av dagen ble han også gjort oppmerksom på at det raste en debatt om annonsen og hvorfor Tønsbergs Blad trykket den i Facebook-gruppen «Folkeopprøret mot folkeopprøret mot klimahysteri».

– Der var det et stort engasjement. Da valgte jeg å bli med i debatten for å prøve og forklare hvorfor vi trykket annonsen. Det positive var at flere var glade for at jeg gikk inn og svarte, selv om de ikke var enig i avgjørelsen min, sier Kydland, som sier det skulle bare mangle at han ikke deltok i debatten.

– Tønsbergs Blad skal alltid være ydmyke overfor reaksjoner, særlig når det er temaer som berører folk sterk, sier han.

– Mange i debatten mente annonsen ble tatt inn fordi vi tenker kun på penger. Hva vil du si til dem?

– Penger er aldri en faktor når vi må gjøre vurderinger om vi skal trykke en annonse eller ei.

– Kommer det ofte slike annonser?

Svært sjelden.

Uenig med FNs Klimapanel

Klimarealistene ble etablert i 2008. Styreleder Morten Jødal sier til Tønsbergs Blad at de har 1.018 medlemmer. Gruppen ledes av et vitenskapelig råd bestående av personer med lange karrierer innen vitenskap. Rådet består i 2020 av 23 medlemmer, alle presentert på hjemmesiden deres, klimarealistene.com.

– Motstanderne våre kaller oss klimafornektere, men vår opplevelse er at det er de som er både faktafornektere og historiefornektere, sier Jødal.

Gruppa er først og fremst uenig med FNs Klimapanel og deres påstand om at utslipp av karbondioksid (Co₂) fører til problemer.

– Vår holdninger som følger: ja klima endrer seg. Ja menneskene bidrar til det, men svært lite, sier han, og forklarer deres syn nærmere.

– Det har alltid vært klimaendringer. Gjennom analyse av is og luftbobler i isen fra polene og Grønland lærer vi mye om klima gjennom tidene. De analysene viser store klimaendringer. Dette er fakta som er underslått av blant annet FNs Klimapanel.

Vurderer flere annonser

Annonsen i Tønsbergs Blad var første gang de forsøkte seg med noe sånt. Tønsbergs Blad ble valgt etter ønske av lokale folk som støtter gruppen.

– Vi har ikke fått noen reaksjoner på den, annet enn én annen annonseselger som gjerne ville at vi skulle ha annonsen hos dere også. Vi vil nå vurdere om vi har penger til å ha annonsen i flere aviser, sier Morten Jødal.

Les også

Her måtte Arne og de andre kundene stille seg i kø: – Det er veldig bra at de gjør dette

– Har du forståelse for at folk reagerer på budskapet deres?

– Vi vet vi er kontroversielle og upopulære. Vi slipper for eksempel aldri til i debatter i mediene for å tale vår sak. Vi er et hår i suppa i den typen debatter riksmediene ønsker å ha. Vi passer tydeligvis ikke inn i debatten, fordi vi ikke er enig. Alle er så overbevist om at FNs Klimapanel har rett, men heldigvis så diskuteres dette i vitenskapelige miljøer, sier Jødal, før han fortsetter:

– Det er viktig å skille mellom klima og miljøforurensning. Mange av oss i Klimarealistene er gamle miljøvernere. Men, klimaendring er ikke forurensing. Varmere klima har utelukkende positive effekter. Det gjør kloden vår grønnere og vi kan skape mer mat. Det er kulden som er drepen.

Kommentarer til denne saken