(Østlands-Posten)

I begynnelsen av Foldvikveien, rett etter at man tar av fra Helgeroveien, har det siden i vår stått en figur som de aller fleste forbipasserende legger godt merke til.

En gammel oljetank har blitt omgjort til en velkjent tegnefilmfigur – en såkalt «Minion».

Men det viktigste er kanskje ikke figuren selv – men budskapet den bringer til bilistene som kjører på veien i området:

«Kjør forsiktig. Vi har bare én katt igjen. Men vi har masse annet vi kan sette ut. »

LES OGSÅ: Her gror veien nesten igjen: – Dette er en protest

Mistet en katt

Østlands-Posten har fått tak i samboerparet som har satt ut figuren. Anders vil helst ikke ha etternavnet sitt i avisa, men han er godt fornøyd med figuren.

– Vi mistet en katt, og det er ikke tilfeldig. Det er enormt med trafikk her om sommeren, og mange kjører alt for for. Målet er enkelt. Vi vil ikke at folk skal kjøre som idioter, sier Anders.

Folk i området har bare kommet med positive tilbakemeldinger – og barnefamilier med kurs mot Foldvik familiepark har fått en ekstra attraksjon på veien.

– Mange stopper faktisk for å ta et bilde. Så det er jo litt gøy.

Veimyndighetene reagerte

Men da figuren kom opp i vår var det ikke alle som hadde like stor sansen for stuntet. Veimyndighetene reagerte med en gang.

– Vi fikk beskjed om at den ikke kunne stå der den sto. Da hadde vi den litt lenger ut i veien. Nå er den flyttet godt inn på tomta vår, og vi har ikke hørt noe mer fra den kanten, sier Anders.

ØP har forsøkt å få tak i noen fra fylket, men har ikke lyktes med det. Det finnes en generell bestemmelse i veiloven som sier at «reklameskilt og lignende innretninger» ikke uten videre kan settes opp langs offentlig vei – og trolig var det denne bestemmelsen de hadde i tankene da de reagerte på figuren.

– Vi håper den får stå, det handler jo om trafikksikkerhet og at folk skal kjøre forsiktig, sier Anders' samboer Ida.


Har lagd nisse før

Når ØP spør om Anders har en kunstner boende i magen, så avviser han det. Men samtidig viser det seg at det ikke er første gang han har laget noe som vekker oppmerksomhet langs veien.

– Jeg har laget en nisse av en tank som er mye større enn denne. Men den står i Østfold. Så den har fått litt oppmerksomhet den også.

Hvorfor det ble en Minion og ikke en nisse denne gangen har en enkel forklaring.

– Det var noen som synes nissen jeg lagde lignet litt på en Minion. Og så har vi jo små barn. Så da blei det sånn, ler Anders.

– Du må forklare én ting til. Hva mener dere med at dere har masse annet dere kan sette ut?

– Dette er jo en gård, og vi har mange ting vi kan sett ut i veien om folk ikke roer ned farten litt. Det er det vi mener med det.

Så da får vi håpe folk tar til seg budskapet, og holder fartsgrensene i området.