Gå til sidens hovedinnhold

Denne gangen var det jeg som var den j*vla idioten

Til deg på sykkel i Solveien – unnskyld!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er nok en av dem med noe begrenset trafikal tålmodighet. De heller ukristelige glosene sitter relativt løst, spesielt når jeg er alene i bilen.

Jeg skal ikke utelukke at jeg ved anledninger har benyttet lydsignal også utover situasjonene trafikkreglenes paragraf 14 strengt tatt gir anledning til.

Til og med fingeren kan ha vært involvert i særlig grove tilfeller.

En spørreundersøkelse fra Infact – riktignok bestilt til en reklamekampanje for dekkmerket Continental, men likevel – tyder på at omkring 80 prosent av oss bak rattet mener vi er på eller over gjennomsnittet dyktige sjåfører.

Cirka seks prosent av respondentene mente selv de er dårligere enn snittet.

Idioter

Tallet rimer dårlig med alle de j*vla idiotene vi treffer bak rattet hver dag.

Du vet, de som kjører forbi syklister med én meters klaring.

De som akselererer for å sperre deg ute fra venstrefeltet i mammutkrysset og driter i fletteregelen, som bytter fil midt i rundkjøringene på Korten i ettermiddagsrushet.

Bobilister som holder 43 jevne kilometer i timen i 80-sonen, med en evigvoksende kø bak seg. Idioten bakerst i svart, leaset BMW X6 som kjører forbi hele rekka i en blind sving.

En kan bli radikalisert av mindre.

Vi husker enkeltepisodene når andre driter seg ut, og vi husker dem lenge. Jeg kan pinpointe det nøyaktige tidspunktet i vår da en trailer droppet vikeplikten og dundret ut foran meg på Ramnesveien. Bitter? Nei da.

Seks prosent

Men tilbake til statistikken.

Om lag seks prosent av oss mener vi er dårligere enn gjennomsnittet til å kjøre bil. Over 80 mener vi er på eller over. Hadde jeg blitt ringt i denne undersøkelsen, tror jeg ikke svaret mitt ville overrasket noen.

Jeg er ganske sikker på at en viss syklist på Solveien ville vært uenig i akkurat det.

I dag er jeg trolig selv gjenstand for en sånn irritasjon. Jeg hadde rykket ut til en trafikkulykke – I firmabil med TB-logo, for å gjøre det hele enda verre – i krysset Solveien/Orveien på Kaldnes.

En bilist hadde knappe 40 minutter før kjørt fra stedet etter påkjørsel av en fotgjenger i akkurat det krysset. Partene hadde forlatt åstedet, og jeg skulle tilbake til kontoret.

Bruke øynene

Jeg så meg til høyre og venstre etter biler, men enset ikke sykkelstien jeg også blokkerte.

Jeg så deg til høyre for meg i det jeg kjørte ut. Jeg så at du ble irritert, så at du pekte på øynene dine og mer enn antydet at jeg burde lære å bruke mine.

Du hadde selvfølgelig helt rett.

Jeg liker å tro at jeg er det trafikkforsker Dagfinn Moe ved SINTEF kaller en samhandlingsfører (bak betalingsmur, men ordet er vel relativt selvforklarende), tross et noe rikt indre liv hva gjelder irritasjon i trafikken. Passer på god plass før jeg kjører forbi syklister. Holder avstand til bilen foran.

Bedring

En slik fuck up skulle jeg derfor gjerne helst fortrengt. Men jeg tror bulken i min selvtillit snarere var sårt tiltrengt.

Jeg kan derfor ikke annet enn å beklage, og love bedring og økt bruk av synssansen i fremtidige trafikale interaksjoner. Så skal jeg forsøke å utvise mer ydmykhet neste gang jeg er den som blir irritert.

Enkelt blir det neimen ikke, alle disse idiotene man treffer på.

Les også

Advarer mot skummel trend i trafikken: – Det er nærmest som en «folkesykdom»

Les også

Her kjører folk mest feil: Bli med trafikklærer Rune på kjøretur i ettermiddagsrushet

Kommentarer til denne saken