Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.
David Beckham for H&M, Malene Birger for Slettvoll, Philippe Starck for Duravit, HAY for Muller Van Severen. Listen over superstjerner og kjente designere, som har bidratt til utviklingen av nye kles- og interiørserier sammen med store anerkjente produsentmerker, vokser fremdeles.
Noen firmaer er så vidt ferdige med å plassere produktene fra forrige designer-samarbeid på butikkhyllene, før neste nye kjendiskolleksjon står klar i kulissene. Den 2. februar, lanserte IKEA den populære «Varmblixt»-serie av Sabine Marcelis. Og mens kundene i skrivende stund venter på påfyll av «Varmblixt» lamper, ruller den nye «Bastua»-kolleksjonen fra Marimekko beleilig nok ut i IKEA butikkene den 9. mars.
La det ikke herske noen tvil: Markedsføringen av produsentenes designer-samarbeider er både innbringende og genial!
For hvem lar seg ikke friste av muligheten for å kuppe et nytt potensielt designikon til en relativt lav pris? Forutsatt, at varen naturligvis er utgitt i begrenset antall, og av den grunn ventes å ha en kraftig eksponentiell verdivekst på Finn.no, når den i nær framtid meldes utsolgt …
Får direktøren rett?
I et interiørblad ble den kreative direktøren for Marimekko sitert for å si, at en pose i deres nye Bastua kolleksjon «helt sikkert ville gå viralt, og bli et fremtidig ikonisk design». Kanskje får hun rett?
Nye, nåtidige designikoner utnevnes nesten på månedsbasis i trykte aviser og blader, og på plattformer som TikTok og Instagram. Det blir spennende å se, om Iris Apfel kjoler fra H&M, ECCO Golf x J. Lindeberg sko, eller Marimekko-posen fra IKEA har potensial til å ende opp i samme kategori som Chanel no. 5 og lenestolen Egget. Det vil tiden vise.
For hvis noe har fortjent å bli kalt ikonisk, er det når populariteten og etterspørselen etter tingen eller designet fremdeles er høy etter flere årtier. Og en parfyme, bil eller stol kan oppnå ikon-status, hvis den har vært spesielt viktig og innflytelsesrik for en kultur, tid eller sjanger. Å kalle nyproduserte varer for ikoniske, er derfor rett og slett villedende! Men, det er veldig effektivt, når det brukes i reklameøyemed.
Hjelper det med superkjendiser?
Gjennom flere avisartikler i de seneste to tiår har vi lært at gamle ikoniske designklassikere kan være ganske verdifulle. De fleste har sikkert fått med seg overskrifter som: «Kattens gamle favorittstol ble solgt for 50.000 kroner», og «Fikk kjempesum for veteranbil funnet på låven».
Men – vi har ikke muligheten for å reise tilbake i tiden, og investere i de møbler og lamper, som vi kunne ha innkassert en milliongevinst for i dag. I stedet får vi tilbudet om å kjøpe «nåtidige ikoniske begrenset opplag». Varer, som hvis vi er heldige, også kan gi oss en kjapp gevinst.
Spørsmålet er dog: Vil dagens design også være like verdifullt om 30–40 år, bare fordi en superkjendis har lagt navn til det?