Denne veien skal Nora (17) & co fikse: – Det er veldig gøy

ANLEGGSGARTNER: Norah Norum Sørby har planer om å bli anleggsgartner og mener man lærer mye mer av praktisk trening enn kun teori på skolebenken.

ANLEGGSGARTNER: Norah Norum Sørby har planer om å bli anleggsgartner og mener man lærer mye mer av praktisk trening enn kun teori på skolebenken. Foto:

I et helt spesielt prosjekt får elevene lov til å vedlikeholde «skoleveien» selv. 43 elever har fått 4,6 kilometer vei å passe på.

DEL

I et helt spesielt prosjekt har 43 elever ved Re videregående skole overtatt vedlikeholdsansvaret for 4,6 kilometer vei i Ramnes i Tønsberg kommune.

Det er Merkedamsveien som nå har blitt elevenes nye «skolevei» og som skolen har tatt over vedlikeholdsansvaret for.

– Lære å være på jobb

Elevene selv er svært fornøyde med prosjektet.

– Det er veldig moro å oppleve hvordan det blir når vi kommer til det virkelige arbeidslivet. Nå får vi rehabilitere vei, og vi får lært og gjort mye forskjellig. Det er en stor fordel ikke å komme helt blanke når vi skal ut i arbeidslivet. Nå lærer vi å stå opp om morran og være på jobb, sier Andreas Wigart, som går på anleggsteknikk ved Re videregående.

Noe av det elevene får jobbe med, er grøfting, lage stikkrenner og sprenge fjell.

LES OGSÅ: Stadig flere gjennomfører og består: – Gledelig at pilene fortsetter å peke oppover

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GRØFTING: Det er mange oppgaver som skal utføres for å holde en vei i orden. Her jobber elevene med å grøfte Merkedamsveien.

GRØFTING: Det er mange oppgaver som skal utføres for å holde en vei i orden. Her jobber elevene med å grøfte Merkedamsveien. Foto:

Skal bli anleggsgartner

– Det er veldig gøy, og jeg er veldig fornøyd med at vi får mye praktisk arbeid. Vi lærer mye mer av dette enn bare å sitte med teorien på skolebenken, sier Norah Norum Sørby (17).

Hennes mål er å bli anleggsgartner og hun ser stor nytte av denne måten å lære på.

– Når det regner, kan det komme så store mengder med vann at veien blir ødelagt. Det å lage bedre drenering og å grøfte er noe vi gjør, sier hun.

– Dere skal sprenge også?

– Ja, det skal vi, det vil si, det kommer noen som kan dette, men det blir spennende for oss likevel, sier hun.

Planen om å bli anleggsgartner, er Sørby alt godt i gang med å realisere.

–Jeg har startet mitt eget enkeltpersonforetak og har gjort jobber i sommer. Blant annet å anlegg bed. Det har vært nesten for tungt å gjøre for hånd, så jeg har tenkt at det hadde vært enklere med en gravemaskin, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ ANLEGG: Her er Norah Norum Sørby og Andreas Wigart ved Merkedamsveien de skal utbedre. Dagen bildet ble tatt plaskregnet det. – Det var skikkelig vått, ja, men det får vi bare bli vant til, sier Sørby.

PÅ ANLEGG: Her er Norah Norum Sørby og Andreas Wigart ved Merkedamsveien de skal utbedre. Dagen bildet ble tatt plaskregnet det. – Det var skikkelig vått, ja, men det får vi bare bli vant til, sier Sørby. Foto:

Vist tillit

Og trening med gravemaskin få hun på skolen.

– Vi blir vist tillit. Gjør vi noen feil med maskinene kan det bli veldig dyrt, så det er fint å få trent mye, sier hun.

Når elevene er ferdige, har de også maskinkjørerbevis.

– Da kan vi kjøre gravemaskiner, hjullastere og dumpere, sier hun.

En av tingene elevene også får med seg, er kommunikasjon og samarbeid med andre.

– Når vi har fylt opp i lastebilen, bruker vi hornet for å gi beskjed når vi er ferdige. Første gangen fant jeg ikke tuta i gravemaskinen, så jeg måtte ut for å rope, sier hun og ler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORNØYD: Bent Gunnerød, anleggsleder ved Re videregående skole, mener denne type erfaring er gull verdt for elevene.

FORNØYD: Bent Gunnerød, anleggsleder ved Re videregående skole, mener denne type erfaring er gull verdt for elevene. Foto:

– Gull verdt

Det er Vestfold og Telemark fylkeskommune som har ansvaret for veien og Mesta har vedlikeholdskontrakten. Men nå gir de altså fra seg selve jobbe med veien til anleggsteknikkelevene fra Re videregående skole.

Vanligvis jobber elevene på et øvingsområde, men det å være ute å ta del i faktisk og samfunnsnyttig arbeid mener skolen selv er veldig viktig i overgangen fra skole til arbeidslivet.

– Neste år skal elevene ut i praksis. Det at de har med seg bredere erfaring fra det virkelige anleggslivet er gull verdt, sier Bent Gunnerød, anleggsleder ved Re videregående skole.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken