Kampen endte 4–3 til FK Eik Tønsberg, og Eik-supporteren med megafon var irriterende, ja. Men der bråstopper også min enighet med Porsgrunns Dagblad-redaktør Erik Enger i denne omgang.

Jeg var selv til stede på kampen i Porsgrunn sist lørdag, på jobb for Tønsbergs Blad. Første omgang så jeg fra bortre langside. I annen omgang sto jeg midt imellom innbytterbenkene til de to lagene.

Før kampen pratet jeg så vidt med Enger, som er en ekte veteran i yrket. Han er adjunktutdannet og har jobbet i PD siden 1987, fast siden 1990.

Les også

FK Eik Tønsberg bør beklage til Pors

Som en lekeplass

Etter kampen hevdet redaktøren at Pors-trener Stig Haddal beskrev Eik som det tristeste laget han har møtt i sin tid som Pors-trener. Først og fremst handlet det om oppførselen til trenere, spillere og supportere.

Ja, det var «barnehagestemning» på begge sider av banen. Verbale meldinger til dommeren og mellom de to lagenes trenerbenker ble slengt ut. Men ikke drøyere enn at jeg bare ristet litt på hodet for meg selv ved en anledning. Og ett lag var ikke verre enn det andre.

Type: «Nå må dere holde kjeft!»
«Nei, det er du som skal holde kjeft.»

Som på en lekeplass for barn. Og relativt normalt på fotballbaner over det ganske land. Men ikke noe å rope høyt om i en seriøs avis i dagene derpå.

For ordens skyld: Eik-trener Kjetil Kristoffersen vekslet ikke ett eneste ord med Pors-benken mens jeg sto der.

Uthengt supporter

Eik-supporteren med megafon var støyende – også for en tønsbergenser. Det har ingenting på en idrettsarena å gjøre med utsagn om hat av Porsgrunn by og forsøk på hån og latterliggjøring av motstanderlagets spillere og kampens dommer. Uansett intensjon om å være morsom.

Samtidig er det urimelig at redaktøren av Porsgrunns Dagblad henger ut denne supporteren på lederplass i egen avis. Hva enkeltpersoner blant tilskuerne på tribunen lirer av seg under en fotballkamp, såframt det ikke er rasistiske eller andre diskriminerende ytringer, hører da ikke hjemme i slikt fora.

Kampens dommer, Zeynel Alp Aras, ble i min artikkel beskrevet som «hjelpeløs». Årsakene til det følger under. Erik Enger mente i sin artikkel det at Eik ikke fikk flere enn fem gule kort, var dommerens kanskje eneste store feil i løpet av kampen.

Dommergjenganger

For det første: Dommer Aras var hoveddommer for dette Pors-mannskapet for femte gang på sju hjemmekamper denne sesongen.

Fem av sju! At Telemark Fotballkrets ikke ser det som problematisk å sette opp samme hoveddommer i 71,4 prosent av et lags hjemmekamper, er for meg uforståelig.

Er dommermangelen så tydelig? FK Eik Tønsberg er blitt dømt av samme hoveddommer på det meste to ganger denne sesongen.

Linjedommer Ridha Ben Mohamed Hnana fra naboklubben Eidanger gikk på linja i Pors-kamp for sjuende gang (en gang borte mot Urædd også) denne sesongen.

Omtalt som drittlag

Jeg har ingen følelser for FK Eik Tønsberg 871 som klubb. I noen barndomsår bodde jeg på Eik og spilte fotball i Eik IF. Så flyttet jeg til Træleborg og spilte for TT. Så videre til Tolvsrød og Flint. Senere var jeg spiller i Haugar og Tømmerholt.

Jeg heier ikke på FK Eik Tønsberg. Ei heller har jeg behov eller føler press for å skrive utelukkende positivt om laget, spillerne eller trenerne.

Slik later det ikke til at tilfellet er mellom Porsgrunns Dagblad-redaktøren og Pors.

«Hvordan er det mulig å tape for et sånt drittlag?», var ett av spørsmålene stilt av Enger til Haddal etter kampen.

I min verden er slikt uhørt.

«Selvsagt håper vi at Pors rykker opp, men skulle ikke det skje, håper vi for all del at Eik ikke gjør det», avsluttet Erik Enger sin artikkel i Porsgrunns Dagblad torsdag.

Quod Erat Demonstrandum – «hvilket skulle bevises».