Ifølge Direktoratet for sikkerhet og beredskap er det kun litt over halvparten av Norges befolkningen som faktisk hører signalene. Dette til tross for 1.250 tyfoner.
– Varslingsanleggene er stort sett plassert i byer og tettsteder, sier Tore Ketil Stårvik som er sjef for Sivilforsvaret.
Ifølge DSBs egen oversikt (se kartet øverst i artikkelen) er det kun én tyfon på Tjøme. I Re er det ingen. Anleggene brukes både i fred og krig.
– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for flyangrep, sier han.
Varslingsanleggene testes fast i januar og juni hvert år. Signalene betyr at du skal søke informasjon i for eksempel aviser, radio, tv myndighetenes nettsider og sosiale medier.
Dette betyr alarmene
Rundt om i landet er det varslingsanlegg med sirener som skal varsle befolkningen ved akutt fare. Signalene testes to ganger i året. Her ser du hva de ulike signalene betyr.
Søk informasjon
■ Når tyfonene tuter i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene betyr det «viktig melding – lytt til radio». Hvis du hører dette signalet betyr det i praksis at du skal søke informasjon. Informasjon om hva som skjer og hvordan du skal forholde deg blir gitt gjennom ulike media, for eksempel radio, tv, kriseinfo.no og sosiale medier. Dette signalet kan brukes både i fred og krig.
Flyalarm
■ Hvis sirenene varsler med korte støt i cirka ett minutt betyr det "fare for angrep - søk dekning". Dette signalet kan brukes hvis det er fare for flyangrep eller ved øvelser i krigsberedsskap.
Faren er over
■ Når sirenene tuter sammenhengende i et halvt minutt betyr det at faren er over.
Hør de ulike signalene på sivilforsvarets nettsider.
Varslingsprøve to ganger årlig
■ Varslingsanleggene testes hver vinter og sommer i fredstid, klokken 12 den andre onsdagen i januar og juni. Det er signalet «viktig melding – lytt til radio» som testes.
Meld fra om feil
■ Enkelte ganger kan sirenene bli utløst på grunn av feil. Hvis det skjer er det fint hvis du melder fra til ditt nærmeste sivilforsvarsdistrikt med en gang. På sivilforsvarets nettsider finner du en oversikt over landets sivilforsvarsdistrikter.
Når brukes varslingen?
■ Varslingsanleggene kan bli brukt både i fred og krig for å varsle befolkningen ved akutt fare. I fredstid er det politiet som tar beslutning om slik varsling. Dette kan for eksempel være aktuelt ved gassutslipp fra industri eller dambrudd i vannmagasiner. I krig kan Sivilforsvaret utløse varslingsanleggene ved fare for flyangrep.
Se varslingsanlegg på kart
■ Hvis du lurer på hvor varslingsanleggene ligger kan du se dette på DSBs kartløsning. For å få markert varslingsanleggene i kartet, velg Sivilforsvaret i menyen og huk av for varslingsanlegg.
Kilde: DSB/sikkerhverdag.no