Gå til sidens hovedinnhold

Derfor skolestreiker vi for klima og miljø i Tønsberg 22. mars

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Titusener av barn og unge har streiket over hele Norge de siste ukene. På fredag kommer streiken også til Tønsberg. Dette er grunnen til at vi streiker.

For det første er verdens natur i ferd med å ødelegges forbi det opprettelige. Havet er fullt av plast. Arter utryddes. For en måned siden kom det en rapport som viste at om 50 år vil halvparten av alle insekter i verden være utryddet. Dette fører igjen til at sjøfugl utryddes, og det vil bli vanskeligere å pollinere planter i landbruket i fremtiden. Kort sagt: verdens natur raseres.

Ifølge en FN rapport må vi kutte halvparten av våre klimagassutslipp innen 11 år. Regjeringen legger opp til å kutte 14% i samme periode. Samtidig ga regjeringen ut lisenser til enda flere nye oljefelt i sårbare områder i Barentshavet 14. mars. Ved flere av de nye oljefeltene er det lagt opp til å drive oljevirksomhet til 2070. Livsgrunnlaget vårt forsvinner foran øynene på oss, og stortingspolitikerne gjør så godt som ingenting.

Les også

Disse ungdomsskoleelevene skal skulke skolen for klimaet – vil ha med enda flere: – Når vi er ferdige med utdanningen vår kommer vi til en ferdig oppbrukt jordklode

 

Den teknologien som skal til for at Norge skal bli et bærekraftig samfunn finnes. Fornybar energi har vært billigere enn fossil energi siden 2014. Verden er på vei over til å bruke fornybar energi, mens Frp, Høyere og Arbeiderpartiet planlegger at Norge skal drive med oljevirksomhet til minst 2070. Det evige argumentet for denne politikken fra Høyre og Arbeiderpartiet er at norsk gass vil erstatte kull i Europa. Det finnes ingen forskning eller statistikk for at dette er det som faktisk vil skje. Flere land i Europa, blant annet Storbritannia, har vedtatt å gå rett over fra kull til fornybar uten å gå innom gass, til tross for store reklamekampanjer fra Equinor. Grunnen er at fordi fornybar energi er billigere enn gass.

Norge har en høyt utdannet befolkning, og teknologimiljøene som skal til for å bidra til å skape grønn teknologi. Vi kan velge å bruke vår unike mulighet til å bidra til en bedre verden å leve i for millioner av mennesker. En gradvis lykkelig avslutning av oljeeventyret er det eneste fornuftige både for Norge AS sin økonomi og for livsgrunnlaget.

Vi streiker ikke bare for at stortingspolitikerne skal innføre en klima-og-miljøpolitikk som vil ta vare på livsgrunnlaget vårt for fremtiden, men også for at politikerne i Tønsberg og Vestfold skal gjøre det samme.

Vi krever at kommunestyre og fylkestinget skal innføre politikk som tar vare på lokal natur og dyreliv. I mange tiår har sjøfugl og fisk forsvunnet fra fjorden. Samtidig godkjenner politikere med Høyere i spissen at vår nærnatur og matjord bygges ned. Det popper stadig opp nye hus i strandsonen, og 2300 fotballbaner med matjord ble bygd ned mellom 1993 og 2013 i Vestfold.

Fylkestinget og kommunestyrer bidrar også til at det blir vanskeligere å leve miljøvennlig når de velger  å vedta å bygge store veier istedenfor å legge til rette for at det skal være mulig å reise raskt, lettvint og miljøvennlig i Vestfold med blant annet sykkel og kollektiv.

Verdens natur og vårt livsgrunnlag er i ferd med å bli rasert forbi gjenopprettelse. Det skjer nå, og når dagens barn og ungdommer er ferdigutdannet om ti år er det for sent. Vi er nødt til å gå streikens vei for at det skal være mulig å leve gode liv i verden når vi blir voksne.

Kommentarer til denne saken