– Det tar fra 30 sekunder til ett minutt før røykvarsleren aktiveres, og det tar fem minutter før en brann i et rom utvikler seg for fullt. På den tiden er det fortsatt små sjanser for at brannvesenet har nådd fram, sier kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i brann- og redningsetaten i Oslo kommune til NTB.

Man kan aldri garantere seg mot brann, og da er varslingen desto viktigere, understreker Dalen.

500.000 nordmenn har brannvarslere som ikke virker

1. desember er røykvarslerdagen. Det er ikke en tilfeldig valgt dato. Desember er nemlig måneden med flest branner i Norge. Mer fyring, flere levende lys og mer alkohol er blant grunnene til at det oppstår så mange branner denne måneden.

Samtidig har rundt 500.000 nordmenn brannvarslere som ikke virker, eller som er plassert slik at man ikke hører den når man sover, eller dersom dørene er lukket, opplyser Dalen.

– Da gir du deg selv veldig dårlige odds, sier han.

Han viser til en kartlegging fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og Gjensidige.

LES: Har du installert denne dingsen på badet? Ikke? Det bør du

Det er røyken som dreper, ikke flammene

– Røykvarsleren er en livredder som alle naturligvis må ha på plass. Og det er liten tvil om at den også fører til at det hvert eneste år reddes både liv og verdier, sier han.

Dalen oppfordrer folk til å ikke bare ha minimumskravet til brannvarsling hjemme, men tenke at man skal bli varslet om brann uansett i hvilket rom man befinner seg i, og at man skal varsles tidlig nok til at man kan starte slokking eller rekker å komme seg ut.

– Det er røyken som dreper i brann, ikke flammene, sier Dalen.

Finn rømningsveier hjemme

Dalen anbefaler at alle benytter dagen til å sjekke og eventuelt bytte batteri i røykvarslerne.

Brann- og redningsetaten anbefaler også å gjennomføre brannøvelser hjemme. Da bør man finne rømningsveier og bli enige om en møteplass på utsiden av boligen dersom det oppstår brann.

Det er også lurt å kontrollere brannslokkeren – både hvor den er og hvordan den fungerer. Brannslokkingsapparater bør undersøkes hver tredje måned.

Sjekk at manometerpilen står på grønt felt, at sikkerhetssplinten sitter i, og at det ikke er sprekker i slangen.

Pulverapparater bør snus på hodet to-tre ganger for å sjekke at pulveret drysser ned i kolben. Husbrannslanger kan testes utendørs