Kan det være så vanskelig? Denne gangen er svaret et rungende, ubetinget NEI! Er det noe som er sikkert i verden, så er det nettopp dette. Enkelte ting er bare helt 100 prosent sikkert: Tror man fullt og fast på noe, så er det bare å stå på og gå «all in». Uten tvil og uten å se seg tilbake.

Så denne gangen vil jeg slå et slag for skråsikkerheten. Vet man innerst inne at det man tror på er riktig, så er det slik. Og det gjelder på de fleste, om ikke alle, områder i livet. Så derfor er jo det riktigste å la folk bestemme selv, for de vet jo alltid sitt eget beste. Dette gjør jo livet til politikerne svært enkelt, det er bare å spørre hva folk vil og så lytte til dem. Så når finnmarkingene ikke vil ha noe å gjøre med innbyggerne i Troms, er det bare å betale dem det de ønsker for at ting skal bli som før. Saken løst. Bare så synd at altaværingene plutselig har lyst til å være med i Troms i stedet. Men som Norges øverste lokalpolitiker, så lytter selvfølgelig senterpartisten Vedum til dem også. Dette er det bare en løsning på: Hver mann sitt fylke – med eget ansvar for samferdsel, utdanning og kultur. Selvsagt med tilhørende statlige overføringer.

Ifølge Worldometers er det i skrivende stund 7.904.367.000 mennesker i verden (og tallet øker fortsatt). Ikke så veldig overraskende tror de fleste av oss at vi er helt unike og skal både være flinkere, friskere og leve mye lenger enn de fleste andre. Det er derfor fullstendig til å forstå at noen av oss er så friske at vi ikke trenger å gjøre det som myndighetene mener skal til for å holde oss ved god helse. Når du i tillegg er en av de største stjernene i en av de største amerikanske idrettene, er det rett ut sagt lurt å gjøre det på din egen måte. Så når quarterbacken Aaron Rodgers fra laget Green Bay Packers nå har testet positivt for korona, selv om han i stedet for å vaksinere seg ble behandlet med homøopati for å oppnå immunitet mot covid-19, er det ren uflaks.

Les også

Det nytter nok ikke å hente Maren fra «Fra bølle til bestevenn», selv om bøllevariasjonen blant mennesker nok er minst like stor som i hundeverdenen

Nå trenger vi ikke gå så langt for å finne gode eksempler på at det ikke lønner seg å være i tvil. Det er dessuten alltid lurt å ta den korteste veien mellom A og B. Om man mot formodning skulle oppdage at man kan være i nærheten av å ha kjørt feil, er det bare å ta en kjapp venstresving og la det stå til. Det er ingen grunn til å bry seg om den lange rekka med frontlykter som kommer rett imot. I likhet med for de andre 60–70 prosentene av oss som mener vi er bedre sjåfører enn gjennomsnittet, er det bare en ting som gjelder: Kjør på!

Så når man står overfor et problem eller havner i en situasjon der man ikke er helt på høyden, er det bare en ting å gjøre: Følg magefølelsen! Så langt vi hittil har erfart i menneskehetens historie, har den aldri sviktet. Men foruten god mat trenger magefølelsen påfyll av klare svar. Derfor er det viktig at man med en gang kan påvise sammenhenger og finne årsaker til ulykker og sykdom, eller så gjør vi det selv!

Så jeg sier det igjen: Kan det være så vanskelig! Denne gangen er jeg glad for å si: NEI! Du vet alltid hva du vil, du vet hva som er rett og hva du skal gjøre. Det er på tide å blankpusse den gamle barneregla: «Jeg går rett fram, samme hva jeg støter på!»

Les også

Snart er vi midt i adventstida, og det tyter over av julekos i alle kanaler