Gå til sidens hovedinnhold

Det burde vært obligatorisk med montering av dusjkabinett eller et hvilket som helst produkt fra Ikea før man i det hele tatt tenker på å flytte sammen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det hele startet i sofakroken. Pizzaen var vel fortært, og der satt vi, Pompel og Pilt. Husbonden og jeg. Mutt alene. Pluss en siklende vofs som ikke hadde fått med seg at det ikke kom til å falle ned flere smuler på gulvet. En sånn deilig helgekveld hvor magen kan bevege seg litt utenfor bukselinningen uten at noen bryr seg. Tomatflekk på skjorta..

Litt mer stille enn for få år siden, det skal sies. Barna ikke er barn mer, men ungdommer med egne planer.

Det er da Husbonden kommer ut av dvalen med følgende velvalgte ord: «Du…? Vi skulle ikke satt i gang med et prosjekt? Sånn bare du og jeg?»

LES OGSÅ: Det er da jeg ser den. Sofaen. Øverst ved trappen troner den, som en dronning som skuer utover sitt kongerike.  

Jeg burde veltet sideveis innover i sofaen og druntet videre. Jeg burde kikket opp i taket med tomt blikk, og armer og ben i riktig posisjon for imitasjon av død hest. Jeg burde gjort som jeg pleier, bare overhørt hele kommentaren og vendt det døve øret til. Det med tinnitus og gjengrodde stier langs sneglehuset.

I stedet hører jeg meg selv svare: «Det høres ut som en strålende idè, hvor skal vi begynne?»

Vi blir enige om å montere et dusjkabinett. Badet er under oppgradering, og i garasjen står to esker med kabinettdeler. Det venter egentlig på en fagmann med tilhørende kvalifikasjoner. En slags Gorgon vaktmester, om du vil. Men dette er tross alt Lego for voksne. Til og med Duplo, siden formatet definitivt er større enn Lego. Dessuten følger det alltid med en monteringsveiledning, og dette er jo ikke kjøpt på Ikea. Det kommer til å gå så fint!

Det ligger et lite ark i en av eskene. To sider. Eller to tegninger, for å være mer presis. Den siste tegningen viser hvordan kabinettet skal se ut, bare man følger den første tegningen til punkt og prikke.

LES OGSÅ: Før kunne man komme på TV hvis man bare samlet på mange nok kulepenner  

Den første tegningen er egentlig bare er en slags kopi av den siste tegningen, hvor delene er tegnet inn to millimeter unna der de skal monteres. Med pil. Er dette virkelig veiledningen?

Det er det.

Optimismen daler. Jeg vil ikke si at stemningen er trykket, men det begynner å ligne. Likevel smekkes vegger på plass. Konemor fungerer som kjegle, fender og støttemur. Spagat er å ta i for hardt, men det ligner litt. Det går unna, helt til det ikke går unna mer.

Noe er feil. Vi har to høyredører. Fantastisk praktisk hvis man vil ha en ekstra åpning til venstre. Til alt annet er det katastrofalt. Men hvor ligger feilen?

Det viser seg at halve kabinettet er montert opp-ned. Og feilen ligger i første skrue. Alt må taes på nytt. Prøv å demontere noe som ikke vil demonteres, med en høyde på nesten to meter, som helst ikke skal vri seg underveis og ta med seg resten i dragsuget. Nå står også Husbonden i en slags spagat. Det henger en tung sky over parprosjektet.

Det er da en av arvingene kommer hjem, får se sine foreldre i en absurd versjon av Knutemor, og utbryter tørt:  «Dette ser virkelig ikke helt bra ut. Er dere sikker på at dere vet hva dere driver med?»

Saken er, at har man først begynt, så kan man ikke gi seg. Den som feiger ut er en dritt, som det sto i en giftering. Etter litt knot går det på skinner igjen. På badet troner nå et lekkert kabinett i sort. Stoltheten er dårlig skjult.

Det burde vært obligatorisk med montering av dusjkabinett eller et hvilket som helst produkt fra Ikea før man i det hele tatt tenker på å flytte sammen. Dette er en paradegren av en parøvelse innen parterapi. Du får testet ut både samarbeidsevne, aggresjonsnivå, vokabular og praktisk tilnærming til uforutsette problemer.

Bare du kommer deg ut av spagaten, får du kanskje til og med et flunka nytt dusjkabinett med på kjøpet.

For som alle vet: Det er bedre med to reparatører enn ingen reparatører. Eller montører, om du vil.

Kommentarer til denne saken