Det er 80 millioner flyktninger i verden, sier de. Vi kan ikke ta imot alle!

TÅKEPRAT: Det er ingen som sier at vi skal ta imot alle! Ikke en eneste! Det det snakkes om er 50 eller 1000, skriver Jack Wang.

TÅKEPRAT: Det er ingen som sier at vi skal ta imot alle! Ikke en eneste! Det det snakkes om er 50 eller 1000, skriver Jack Wang. Foto:

Av

Et av de eldste knepene i boka er å definere selv hva en sak handler om.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hvis noen kommer med spørsmål du ikke liker, svarer du ikke, du svarer på det du spør deg selv om. Det virker hver gang. Holder du deg til din egen definisjon, uten å gå inn på det andre spør deg om, vil de før eller siden adoptere spørsmålet og gjøre det til sitt eget.

Den pågående debatt om Moria flyktningene illustrerer dette perfekt. For der noen sier 50, sier andre det ti eller tjuedobbelte. Mens noen få sier null-komma-niks.

De siste er interessante. Det er 80 millioner flyktninger i verden, sier de. Vi kan ikke ta imot alle!

Men det er ingen som sier at vi skal ta imot alle! Ikke en eneste! Det det snakkes om er 50 eller 1000. Men 50 er et myggpiss og 1000 er et musepiss, sier kritikerne. Det er ingen vits i uansett. Vi kan ikke ta imot alle!

Det er det reneste litani. Alle, messer de. 80 millioner, messer de. 30 millioner. Vi kan ikke ta imot alle!

Nytter 50? Nytter 1000?

Det nytter lite. Men for de 50 eller 1000 som får hjelp, nytter det!

For handler det ikke om bidra etter evne? Handler det ikke om å gjøre så godt vi kan? Eller slik salmedikteren Charles Wesley formulerte det: «virke sådan i det lille/det var det jeg gjerne ville.»

Vi kan ikke ta ansvar for all dritten i verden, det sier seg selv. Men vi kan ta ansvar for noe. Og vi kan i hvert fall ta ansvar for den dritten vi har produsert sjøl.

Eller ta sin del, som det også heter. Kronisk norske kaller det dugnad.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken