Filter på snapchat som gir større lepper og glattere hud, bloggere med silikonpupper som normaliserer fillers og Botox og retusjerte reklamebilder av syltynne modeller på Instagram. Hver dag blir unge eksponert for kroppsfikserte bilder og reklame, og presentert for et urealistisk og uoverkommelig kroppsideale. Kroppspress er en faktor som påvirker unges psykiske helse, og kosmetisk kirurgi blir presentert som en løsning på lav selvfølelse og dårlig selvtillit. Det er urovekkende.

Derfor foreslår Regjeringen å innføre 18-års aldersgrense for å kunne gjøre kosmetiske inngrep som ikke er medisinsk begrunnet og strengere regler for markedsføring. Det er på tide. Jeg tror alle har følt på å være en usikker fjortenåring, som brukte litt for mye tid på å beundre andre og hate seg selv. Men ikke i en tid hvor «løsningen» ble servert på et sølvfat, og de man anså som forbilder normaliserte en retusjert silikonkropp.

Det viktigste vi gjør for å motvirke kroppspress er å styrke unges trygghet, selvtillit og et sunt selvbilde, og legge til rette for at de kan mestre egne liv. Det krever andre og bedre tiltak, hvor vårt eget syn på kropp er helt avgjørende. Men det er samtidig bra at unge tvinges til å vente til de er myndige før de kan legge seg under kniven, og at de ikke får reklame for Botox i feeden på Instagram annenhver dag.

Men vi må ikke bare sikre at barn ikke tilbys eller påtvinges kosmetiske inngrep, vi må også sikre at de voksne som ønsker å endre på kroppen blir møtt med noen som har medisinsk kompetanse til å kunne tilby slike behandlinger. Derfor foreslås det også å innføre kompetansekrav for å kunne utføre kosmetiske inngrep, injeksjoner og behandlinger.

Med jevne mellomrom leser vi saker om alvorlige infeksjoner eller klumper i leppene fra folk som har fått satt fillers, og gang på gang må leger rette opp og komme til unnsetning på grunn av dårlig kompetanse, manglende hygiene og dårlige resultater. I november 2019 kunne vi for eksempel lese om Kathe som fikk alvorlige infeksjoner i leppa etter en behandling av «behandleren» på klinikken i Larvik som viste seg å være utdannet baker.

Denne bransjen har vokst eksplosivt i Norge de siste årene, godt hjulpet av influensere som får gratis injeksjoner mot å gi rabattkoder til barn og snapchat-filtre som transformerer deg til en «prinsesse» med et sveip. Det er åpenbart at kroppspress ikke kan reguleres bort, men det er på høy tid med strengere regler.