Gå til sidens hovedinnhold

Det er en uting å bli så emosjonelt involvert i et budsjettforslag, men denne gangen kan jeg ikke la være

I august 2007 møtte ei heller dyster blondine i auditoriet på Greveskogen videregående skole. Klærne var like ravnsvarte som øyesminken og leppestiften, og det største på henne var digre platåsko og risikabelt lange nagler rundt halsen.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Navnet ble ropt opp, og hun tasset pliktskyldig ned på siste rad og satte seg i et hjørne. Ungdomsskolen hadde ikke bare vært pent og pyntelig, og i alle fall ikke gitt noen stor skolegnist. Alt som innebar å gå på skole med andre ungdommer fristet omtrent like mye som å spise mark.

En ivrig klasseforstander på Andebu ungdomsskole hadde lagt inn en betydelig innsats, og resultatet ble musikk, dans og drama på Greveskogen, Hvor ille kunne det bli? Riktignok var det medelever der også, men det var også teaterhistorie, teaterproduksjon, en blackbox og lærere med den samme interessen for scenekunst. Verdt et forsøk i alle fall.

Heldigvis.

LES OGSÅ: Rød beredskap og hjemmeskole for Stine (17) og medelevene: – Mange vil føle seg tryggere

Klassen var en merkelig salat. Alt fra perleøredobbefengte blondiner fra Horten, med en rå og kul sangstemme, til litt loslitte progrockere med hengslete skuldre og åletrange jeans. Vi hadde pådratt oss et revyhjerte fra Larvik med mer nestekjærlighet enn jeg har opplevd siden, og ballerina fra Vestlandet som i en alder av 16 hadde evnen til å fylle et helt rom med eleganse. Vi hadde en sassy streetdanser, og en regitalent fra Nøtterøy. Vi hadde fellesskap, til tross for at vi muligens hadde skolens største mangfold.

Du vet ikke verdien av MDD om du aldri har vært der selv. MDD er fylt til randen med knivskarpe ungdommer, som leser tung litteratur på ungdomsskolen, fordi de bare må få det med seg. Det er ungdommer som fyller timeplanen med alle 40 timene i uka, og tar opp fag som privatist ved siden av. Ambisiøse ungdommer med masse talent, men mange av dem er sårbare.

LES OGSÅ:

Mange av dem har vært utenfor fellesskapet. For mange av dem er flukten fra miljøet på ungdomsskolen hele poenget, for andre er det kreative avbrekket det som gir dem driv til å satse på de studiespesialiserende fagene. Alle har de høye karaktersnitt, noen av dem har stått på venteliste, til tross for karakterer som gir dem mulighet til å velge og vrake, de aller fleste fullfører, og de aller fleste tar utdanninger utenfor de estetiske fagene etter videregående skole.

I 2010 hadde vi mistet to medelever på veien. To stykker som byttet linje, og tok andre utdanninger. Vi var 31 igjen da vi mottok vitnemål, for plassene ble fylt opp igjen på veien. På tre år hadde vi lært å lede en bedrift. Vi hadde lært å analysere investeringer og løse konflikter. Vi hadde lært oss å stole på oss selv og å tale til en forsamling. Vi hadde hatt pedagogiske fag, politiske fag, og lært en hel del om samfunnsøkonomi. Vi hadde grodd oss både ryggrad, nesebein og arbeidskapasitet. Og en enorm omsorg for hverandre.

LES OGSÅ: Grevefestivalen gjentar suksessen: – Det er utrolig gøy å få være med

Høsten 2020 møttes vi igjen. Ti år etter avskjeden i blackboxen på Greven. Den dystre blondina var kledd i lys, blomstrete kjole, og verket etter å kaste seg om halsen på alle hun ikke hadde sett på 10 år. For sånn er det å møte venner man ikke har sett på ti år, og oppdage at veldig lite har forandret seg, og dynamikken og omsorgen er like god som den var.

Vi var lærere, sykepleiere, profesjonelle sangere, skuespillere, ingeniører, psykologer, leger, næringslivsledere, forfattere, og medievitere. En hadde fått fylkets utmerkelse for regiarbeidet sitt. Ei driver sin egen danseskole i tillegg til å jobbe som helsefagarbeider. Hun usikre, triste blondina er murer, student, idrettsutøver og politiker. Og nå vil administrasjonen at hun blir med på å kutte studieplasser på MDD.

LES OGSÅ: Greveskogen-rektoren: – Nå er vi i en krevende situasjon

Jeg klarer ikke forsvare å kutte studieplasser på et så populært tilbud, med så mye talent, så mange resurssterke, men sårbare ungdommer. Å kutte studieplasser til MDD er å kutte i morgensdagens kloke, høyt utdannede hoder. Hvis vi mener noe med å bekjempe frafallet og fylle opp med høy kompetanse som er sårt tiltrengt, kan vi ikke redusere antallet MDD-plasser.

Det er en uting å bli så emosjonelt involvert i et budsjettforslag, men denne gangen kan jeg ikke la være. Det er mitt kjære MDD. Jeg vet ikke hvor jeg hadde vært uten.

Kommentarer til denne saken