De fleste vet at det ikke er lov å diskriminere individer på grunnlag av kjønn, religion, etnisitet, nasjonalitet eller nedsatt funksjonsevne. Det er almenn vedtatt at vi ikke har lov å hetse på grunn av hudfarge, men på grunn av hårfarge synes mange er ok. Hvorfor?

Jeg ser stadig blondinevitser på Facebook. Et eksempel på dumskapens stivstokkhethet? For en definisjon på dumhet må da være er å tviholde på gamle myter over hvordan definere ut fra utseende.

Mange roper opp om hvor lett det er å føle seg krenket, Jeg er litt enig i det, men er det bare mottakere av krenkelser som bør ta seg sammen? 
Enn de som ubevisst lar ordene strømme fritt, bør ikke de også ta seg sammen. Det er ikke verre enn å snu på det - hvis du hadde vært en blond kvinne, hadde du syntes det var ok med blondinevitser?
Vi har nok av kvinnefiendtlige interessefelleskap i nettets dunklere hjørner, der menn allerede dyrker en dyp forakt for kvinner. Blondinevitsene bekrefter verdisynet deres.

Vær snill!

Det går an å ha det artig uten å ha det artig på vegne av noen. Hvis vi er litt mer bevisste, skjønner vi at alt egentlig koker ned til noe så enkelt som å være snille med hverandre. Da vet vi automatisk hva som er greit, eller ikke greit, å skrive eller si.

Helt ærlig, jeg tror ikke alle menn som legger ut blondinevitser har et hatefullt eller mannsjåvinistisk motiv for å legge ut disse morsomhetene. Jeg tror heller ikke brunetter som kaller dårlige tanker for «blondinetanker» er ondskapsfulle. Jeg skriver heller ikke dette fordi jeg ble så veldig sint på vegne av alle blondiner, men for å øke bevisstheten til dere som synes dette er så artig! For disse uttalelsene kommer nesten alltid i en negativ kontekst.

Alt starter et sted, som i våre grunntanker, de vi bygger alle andre tanker oppå. Vi bør også vokte ordene våre. De vedlikeholder fordommer. 
Vi har kommet lenger enn i oldtidens Hellas, hvor blondt hår ble assosiert med prostitusjon, og der folk trodde at de med rødt hår ble til vampyrer etter sin død. Likevel legger vi fremdeles stor vekt på innpakningen når vi fortolker hvem noen er. I dag hører jeg ofte uttrykket «jeg hadde et blondt øyeblikk» når de skal definere hvor dumme de var.

Kvinnehumor er ikke velvillig humor

Ifølge psykologien er ikke kvinnekjønnshumor bare velvillig humor. Forsøk har vist at de kan påvirke menns oppfatning av deres umiddelbare sosiale omgivelser og tillate dem å føle seg komfortable med adferd som vitner om mannsjåvinisme, uten frykt for motvilje fra andre.  En vits er ikke bare en vits. Som regel er det menn som kommer med disse vitsene.

De synes ikke å være underlagt de samme kravene til estetisk utstilling som kvinner. Hvorfor ser jeg ikke blondinevitser om menn? Kanskje på tide å gå i seg selv for å finne ut hvorfor akkurat du synes disse vitsene er så artige. Tør du? Kanskje du finner ut at kvinnesynet ditt ikke er så bra som du tror.  Også humor gir uttrykk for holdninger og kan være en indirekte måte å si noe man mener på. Selv de som ler av disse vitsene bidrar til et fiendtlig miljø. I hvert fall hvis vi skal tro en psykologiprofessor. Han sier at sexistiske vitser kan skape en 
toleransekultur for sexisme. Jo mer sexistisk en person er, jo mer morsomt finner de slike vitser, sier han.

Blondinedemonstrasjon

Det er nå mange år siden blondinedemonstrasjonen utenfor parlamentet i  Budapest, hvor blondinene leverte fra seg 100.000 underskrifter fra folk som krevde at den lovgivende forsamlingen måtte stanse diskrimineringen på bakgrunn av hårfarge.

Jentene var mange. Blond er ikke bare lys blondt. De blonde nyansene spenner fra platina til gyllent og karamellblondt. Her deltok alle kategorier sammen i skjønn forening. Også de som hadde bleket håret stilte opp. De krevde at politikerne undersøkte om blondinevitser kunne plasseres i samme kategori som religiøs diskriminering. Blondinene påsto de ble diskriminert på arbeidsmarkedet, på jobben og på gata.

Demonstrantene, som tilhørte «Blonde Womens Movement», var så sinte at de også oppsøkte en bar som heter «Blondy». Der kastet de egg og kake og ba de blonde barmaidene som jobbet der komme ut i streik.

En av parolene til ungarerne var «Vi er blonde, ikke dumme». Kanskje en ide for norske blondiner den 8. mars?