Gå til sidens hovedinnhold

Det er ikke gavene som er viktigst. Det er du. Mer enn noengang.

Julen er her igjen. En tid med store forventninger. En tid for glede. Likevel er julen svært annerledes i år enn slik vi kan huske den fra i fjor og årene før det.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg formoder at det likevel gledes i de fleste hjem. Antageligvis er det bakt kaker, det er kanskje pussa vinduer og det er pynta juletrær. Og under de fleste trærne ligger ren glede pakket inn i vakkert julepapir.

Juleminnene består vanligvis av glade barn og snille voksne. Det er imidlertid ikke alle barn som gleder seg til jul, og slik har det vært i alle år. Jeg ønsker å dvele et lite øyeblikk ved disse barna.

I snitt drikker hver osloborger en kasse øl, fem flasker vin og halvannen flaske sprit i løpet av desember. I den unntakstilstanden vi er inne i, regner vi med at det drikkes betydelig mer. Et sentralt spørsmål er hvorvidt barna våre liker foreldre som er beruset. Noen sovner kanskje bare. Andre blir muligens kranglete. Fellesnevneren er imidlertid at fulle mennesker blir egoistiske, uinteresserte og ikke minst utilgjengelige. Altfor mange barn opplever at foreldre og nære slektninger drikker for mye i julehøytiden.

LES OGSÅ: Tenk over hvor mye du drikker i jula, så slipper barna å tenke på det

Likeledes fremgår av en studie fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress fra 2019 at så mange som ett av 20 barn har vært utsatt for alvorlig fysisk eller psykisk vold i hjemmet sitt. Skremmende tall. Ennå mer skremmende er at koronatilstanden bidrar til å skjule barn utsatt for vold i hjemmet sitt. Det er vanskelig å oppdage de barna i disse tider. Selv om vi i dag bør holde god avstand til hverandre, må vi ikke slutte å holde et øye med hverandre, eller med de som trenger det mest.

LES OGSÅ: Hvorfor gråter barn i Norge i denne søte førjulstiden?

Mindre kontakt

Er du ferdig til jul, pleier vi å si til hverandre. Mange er det, og har kanskje vært det siden oktober. Andre venter til siste liten og gjør siste innspurt på selveste julaften. Både på nærbutikken og byens storsenter henger en eim av sprit i luften. Koronaens visittkort. Vi spriter hendene og holder avstand.

Normalt dekker vi langbord og venter innrykk fra fjern og nær på denne tiden. Også her påvirkes vi av koronaen og restriksjoner fra myndighetene. Mange av de menneskene som betyr noe for oss, kan ikke komme. Vi får ikke være sammen i den grad vi skulle ønske. For mange kan det bli en ensom jul. Mange sitter med et dypt savn etter mennesker de er glad i. Jeg håper likevel at maten er planlagt og finstasen hengt frem. Mitt ønske til jul, er at de rastløse, små og spente, får den etterlengtede høytiden fylt med harmoni og glede likevel. Det er opp til oss voksne.

LES OGSÅ: Lover prisfest: – Kommer til å få et stort utslag

Jeg vet ikke hvordan det er med deg. Men de fleste av oss har kanskje forsøkt å pakke inn våre barns ønsker, for å oppfylle deres drømmer. Kanskje også nettopp fordi vi lever under så mange restriksjoner. Hvilke ønsker har dine barn? Jeg tror at våre barns ønsker dreier seg om trygge rammer, forutberegnelighet og vår tilstedeværelse. Det hjelper ikke med mange og flotte gaver, dersom det mangler.

Hva skal dere gjøre i år, for å skape gode juleminner? Hva gjør julen din harmonisk og fredfull? Er det duften av pepperkaker? Mandelen i risgrøten? Den sprakende peisen? Disse gledene påvirkes i svært liten grad av tiden vi er inne i. Et varmt og trygt smil fungerer i år, som årene vi ser tilbake på. Sang, dans og latter er en innertier hjemme hos oss. Skap trygge og gode rammer.

LES OGSÅ: Nå stiger koronatallene på sykehuset igjen: – Det er ikke over

Ta vare på barna

Det nyvaskede gulvet gjør ikke inntrykk på barna. Jeg tror det er øyeblikkene preget av tilstedeværelse som danner de gode minnene. Barna bryr seg ikke om svoren på ribba er sprø, så lenge mamma og pappa er glade. Så lenge stemningen er god og vi omgås hverandre på en fin måte, blir julehøytiden til et godt minne. Husk julen er ikke avlyst, den er bare annerledes.

Likevel er det viktig å ta vare på øyeblikkene i år også. Julen kommer, selv om noen er syke. Andre er redde for å bli syke. Noen tar smittevernhensyn på blodig alvor, andre har en mer avslappet tilnærming. Vi er alle forskjellige og opplever presset forskjellig. Men en ting er sikkert, det er i denne tiden viktigere enn noensinne å ivareta barna rundt oss.

LES OGSÅ: I desember har det regnet dobbelt så mye som det pleier – og det blir ikke en hvit jul i år

Sett deg ned på gulvet og kjenn litt på pakkene sammen med dine håpefulle. Spør dem hvilke tanker de har rundt julehøytiden. Hva setter barnet ditt mest pris på? Hva synes barnet ditt er vanskelig i år? Du får ikke vite det, dersom du ikke tar deg tid til å spørre. Jeg er rimelig sikker på at det ikke er antall kakeslag eller den skinnende parketten som skaper lykke, det er de menneskelige interaksjonene. Det er ikke de dyreste gavene som gjør kvelden minnerik for barna våre. Det er du. Glem aldri at du er en stor del av ditt eget barns minner.

Med det ønsker jeg deg og dine en fredfull og minnerik høytid. Ta vare på hverandre og gi hverandre gode opplevelser. God Jul.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.