Det er pride-uke i Oslo, og Færder kommune har heist regnbueflagget på Tinghaug. Det er et viktig symbol i kampen for toleranse og likeverd, og viser at Færder kommune verdsetter mangfoldet i befolkningen. Det gjør meg ekstra stolt av å komme fra Færder, særlig med fjorårets flaggdebatt og Færder-pride friskt i minne.

I fjor møtte rundt 100 personer opp for å feire kjærligheten med oss ungdomspolitikere under Færder-pride. Vi heise pride-flagget på Tinghaug, og viste at Færder er en kommune for alle. I år fortsetter Færder den kampen. Det viser at fjorårets arrangement var helt nødvendig, men også at vi fortsatt har en vei å gå.

Vi kan ikke og skal ikke gi oss før alle kan kysse, leie, elske og være sammen med den de vil, uten å føle skam eller utrygghet. Sånn er det dessverre ikke i dag, og det til tross for at Norge er et av de landene i verden der det er enklest å være lesbisk, homofil, bi-, eller transperson (LHBT).

Det er ikke lett å være homofil i en skolegård der «Jævla homo» er et av de mest brukte skjellsordene.

Det er ikke lett å holde hender eller gi hverandre ett kyss, når 20 prosent av alle menn er negative til at homofile holder hender offentlig og 29 prosent av alle nordmenn er negative til at homofile kysser offentlig.

Det er ikke lett å være homofil når 1 av 10 nordmenn grøsser ved tanken på homofile, og like mange nordmenn ville flyttet seg hvis de kom tett på en homofil mann.

Derfor er pride-flagget på kommunes flaggstenger et viktig skritt for å vise hvilke holdninger og verdier vi ønsker i vår kommune. For sjansen er faktisk dobbelt så stor for at du prøver å ta ditt eget liv om du forelsker deg i en av samme kjønn enn om du er heterofil.

Vi må vise at vi ser og står sammen med han som ikke tør å fortelle klassekameratene eller foreldrene at han har fått kjæreste, eller hun som ikke tør å leie kjæresten hjem fra byen. Med pride-flagget vaiede på den kommunale flaggstanga sier vi nettopp det. At Færder er en fordomsfri kommune, der alle har rett til å være den de er og elske den de vil.

Jeg er stolt av å komme fra en kommune som viser vei, og jeg håper alle kommuner i Norge kommer etter. By for by, innbygger for innbygger, hjerte for hjerte.