Det er mulig å plante enda. Hortensia, stauder, trær og busker generelt fra krukker kan med hell plantes nå. Ute. Temperaturen krever litt bevegelse, så litt tempo er vinn vinn. Bedre å forsøke en å kaste det, er vi vel helt enige om. Ta det som en en øvelse. Selv har jeg gjort plantekupp på Vegge gård, Ek plantesalg og Gjennestad. Det er bare å suse rundt et hagesenter nær deg som har restesalg, sæla på. Og like godt å få det gjort nå. Billig og bra.

Jeg har fått øynene opp for trær. I høst har jeg plantet 10 nye litt større saker, av ymse sorter. Acer «Brandy Wine» kan bli ni meter høyt, og spiss som en slank pil med dype røde blader. Hele sesongen. Det løfter hagen. Den er som nevnt slank og det tar sin tid. Nå er den som en to og en halv meter strikkepinne, proposonjert og fin. Jeg regner med at den ikke når himmelen før meg, så dette tar jeg helt med ro. Lønn før himmelen er jo litt.

LES OGSÅ: Er det ingen som vasker her, eller?

Det er noe når gamlinger anlegger hage, så god tid har vi ikke. Jeg merker jeg graver i lommene for å kompensere fremtidsutsiktene. Det medfører også støttehull i jorden. Store planter tar plass, krever mer av hagen. Det er jo nettopp det som er poenget. Noe må være over 1,5 meter høyt. Jeg har lagt soling bak meg og nøyer med strimer av sol. Bade kan jeg gjøre i sjøen om et drøyt halvår.

Så ble det et lykkelig valg å anskaffe seg større hus og hage. Samt ny leilighet i Tønsberg. Det var ikke helt realt gjort. Jeg var jo sikker, men Knut ble bondefanget. Heldigvis falt det heldig ut i løpet av rimelig tid. Det er ikke ofte jeg har rett, men her tok instinktet overhånd. Det var bedre for meg enn jeg kunne ane. Jeg glemte kreften, operasjon, strålinger senskader og konsentrerte meg om hus og hage, ute og inne.

LES OGSÅ: På den tiden kunne vi alle telefonnummer utenat. En uvirkelig tanke, ikke sant?

Det var bedre enn å tenke på kreften som jeg for så vidt ikke kunne påvirke noe særlig. Der er jeg ganske heldig som har klokkertro på den hellige alminnelige legestand. Askeavkok hjalp ikke da og sikkert ikke nå. Jeg satset på medisin og tapet, kan du si. Det har holdt meg gående til nå, så se ikke bort fra at den miksen kan funke på flere.

Jeg innser at jeg har flyttet mer enn gjennomsnittet. Så mye at jeg ble invitert til å snakke om det på 150-årsmarkeringen til en herværende avis. De viet kvelden til Bolig, magasinet som du leser i nå. Med tre gjester hvor jeg var den ene. Intervjuet av nyhetslederen, skjønt det var mest gammelt jeg kom med. Det er alltid deilig å få spørsmål fra en som er forberedt. Her snakket vi førstehånds kjennskap. Det hjelper. Det hjelper alltid.

Siden vi er midt i oktober, får jeg bruke både viten og tid. Godt jeg har vasket drivhus og fått gitt bort det jeg ikke håndterer av planter selv. Pakke vekk gressklipperne. Dere husker Homo og Sapiens? De får hvile til våren. Jeg kom over en liten kjekk «må ha-sak», elektrisk håndklipper. Fin og lett til kanter og bra som en reserve til utilgjengelige steder. Som nå blir tilgjengelige for lille ludens (homo ludens, Det Lekende menneske).

Dessverre så har jeg venner som nå har litt nedsatt hørsel som meg selv. Det ble helt feil når ludens blir tatt med med på hjemlån og resultatet ble, så feil det kan bli. Jeg låner ut ludens og får beskjed om at Ludder er perfekt, ved tilbakelevering. Det er hørselfeil som kvalifiserer til #metoo, skjønt det var godt ment. Igjen et bevis på at det som er godt ment nødvendigvis ikke faller godt ut. Jeg får se forbi det og heller konsentrere meg om pakking av hagemøbler. Luking av bed, flytting av planter, siste runde med løk. Det er det som er så irriterende, at når denne fine høsten har strukket seg opp mot november så det «Takk for sesongen». Fra nå er det kalenderen som har makta.

Det samme er det for «Sommerhytta». Slutt om en dag! For dere som har fulgt med: Fire flinke par som virkelig har lært å bygge hytte, hagearbeide og hjemmedekor. De som ikke får hytte, har fått kunnskap i øyeblikket. En mager trøst? På sikt? Uansett så er det tid for å gå i hi. Det er lov å ta gjensyn med et hageblad eller to fra en travel hagesesong. Vi holder kontakten. Jeg kikker innom i november med påminnelse om juletre! Ble det for påtrengende påminnelse? Trøst deg med at det er trendy med utrendy pynt, om du holder ut den tanken da.