Jeg har tatt skylappene på. Det er like greit. «Det du ikke kan få, nytter det ikke å tenke på» Foreløpig i alle fall. Jeg tar meg sammen og tror på den hellige alminnelige vaksine. Artikkelen er fredet. Fri for korona! Nå er det skylapper som gjelder.

Det er ikke så vanskelig å holde fokus, det er våronn, fylle ventetiden med nyttig hagejobbing. Uansett er jo det en nødvendig glede, så pangstart er ikke meg imot. Sist lørdag var første vårdag i hagen. Skikkelig dag for å rydde, kaste, tenke, planlegge og ikke minst sjekke hagens medisinske tilstand. Det er som jeg hører «VI LEVER» gå som et ekko i hagen. Snøklokkene og alle andre løkblomster har så vidt kommet med de første spede spirer. Snøklokkene er i tet med små grønnhvite perler av skjøre knopper, de har alt satt vårstemning i kroppen. Jeg sjekker tre etter tre og ved å skrape litt i barken, er det lett å se liv. Grenene er friske og grønne under barken. Blader og knopper varsler vår. Når kloden dreier, vender jordvarmen tilbake. Og når det er rundt null grader om natta og 5-7 om dagen i skyggen, 10-12-15 plussgrader i sola, kan vi trygt si at alle monner drar.

LES OGSÅ: Det fine kommer uansett, korona eller ikke

Jeg har begynt å dekke mine solutsatte buksbom. Det er smart, for det er sterke signaler sola sender til planten. Er det frost i bakken, får jo ikke planten vann. Da er det best den tror det er vinter litt til. Sekkestrie gjør nytten. Det er en hjelp at snøen er borte, så blir ikke refleksen så drepende. Dette kommer til å gå bra. Vi snakker om en måneds tid fra nå hos meg. Alt er avhengig av når sola starter sjarmoffensiven. Det er fort å bli svidd for noen enhver av oss.

Løv og rusk og rask skal vekk. Jeg forsøker å røske litt i plenen. Det er litt tidlig og behandlingen må nok gå dypere når det er tid for det. lufting av plen er effektivt og enkelt. vent til du bokstavelig tar greipet fatt. Jorda skal være tørr og litt varm. Det finnes redskap å få leid, men er plenen under målet og greip innen rekkevidde, klarer du å «stikke» deg rundt. Plenen er sammenklemt og nedtrykt etter vinteren. Gi røttene litt «spa», det holder plenen frisk og fin. Kjør greipet ned i jorda og løft litt på plenen. Er du usikker, finner du detaljert beskrivelse flere steder på nettet. Filmer om temaet også vil jeg tro. Ikke en «fis» slipper fri. Verden er tilgjengelig, det er jeg også. Sånn har det blitt. Jeg liker det. Jeg bestemmer jo selv hva jeg vil se. Verre er det ikke. Også neste trinn ligger på nett.

Jeg venter litt med å «dresse» plenen til telen er ute av jorden. Et tynt lag med premium jord skal drysses lett over plenen. Næringsrik jord er gull, jeg elsker jord. Du får god jord på hagesenter. Husk å be om det beste . Fem sekker til 100 kroner er ikke jord, det kan du være sikker på. Fet, fin kompostert jord er tingen og nødvendig for å oppnå gode resultater. Busker og trær i hagen er som sultne tenåringer. Næring er bedre enn fyllstoff. Så kjør på med premium jord rund røttene på busker og trær. Rosene elsker det. Du ser lett forskjell, så å gi det lille ekstra gjør ofte det helt store. Ekstra. Det er gjennomgående, drahjelp er bra.

Det er selvsagt 1000 ting å finne på. Noe som er smart nå, er å få vekk alt av nedvisnet bladverk og stilker på stauder. Litt lettere å gjøre raskt før nytt «grønnsvær» dykker opp. Da går det fort og effektivt. Potter kan vaskes og klargjøres for våren. Stemorsblomster er på vei ut i millioner av krukker nå om dagen. De tåler en støyt, selv drøyer jeg litt. Men de utålmodige av hjertet kan ingen stoppe. Selv er jeg happy med litt på trappa til påske.

LES OGSÅ: Er det ingen som vasker her, eller?

Nå er jeg mer på jakt etter kommunens beskjæringskompani. Våren er lik grener satt til driving. Grener i alle varianter skal drives fram. Kommer du over en haug grener så ikke rot det til. Ta forsiktig det du skal ha. Sekatør er nødvendig, tresaks/rosesaks. Det er rett og slett ikke hyggelig for dem som gjør det fint for oss om de må rydde etter oss. Det skal rett og slett ikke synes at vi har vært og forsynt oss. Det er ikke rom for «hjelpebeskjæring» i skog og mark. Det er eid av noen. Egen hage er fristed for den slags. Grøftekanten likeså.

Dere som husker moren min, forstår jo at jeg er arvelig belastet. Hun var grøftekantens dronning. Alltid kvister og greiner om turen var kort eller lang. Jeg husk våren i stuen, spisestuen og entreen som lysegrønn. Lindeskudd var barndommens kvist sammen med vårgul Forsythia. Overalt. Jeg har knust «moderatgenet» allerede i oppveksten. Arv og miljø. Har du hage, er Forsythia den enkleste av alle. Den har vært litt i bakleksa et snes år. Gult har vært så ukult det kan bli. Trender snur, halleluja. Så de gule blomstene og vekstene er på vei inn i hagene igjen. Det samme er trenden med trær. Trær holder en have oppe og gir karakter og skygge. Solen er best i skyggen. For meg og mange andre også. Jeg elsker trær. Det mest fantastiske med trær er hvor fine de er akkurat der de er.

Joyce Kilmers vidunderlige dikt «Trees» får du her i dobbel dose. Det er gjendiktet til norsk av André Bjerke.

Trees

I think that I shall never see
A poem lovely as a tree.
A tree whose hungry mouth is pressed
Against the earth’s sweet-flowing breast;
A tree that looks at God all day,
And lifts her leafy arms to pray;

A tree that may in summer wear
A nest of robins in her hair;
Upon whose bosom snow has lain;
Who intimately lives with rain.
Poems are made by fools like me,
But only God can make a tree.

Her er André Bjerkes versjon:

Trær

Jeg vet at jeg får aldri se
et dikt så herlig som et tre,
et tre som presser, tørst og tyst
sin munn mot jordens fylte bryst,
og ser mot Gud, en ask, en lønn,
med hender hevet som i bønn.

Et tre som bærer høst og vår,
små fuglers rede i sitt hår,
og favnes ømt av snø og regn,
med all naturens elskovstegn.
Et dikt kan lages av enhver,
men bare Gud kan dikte trær.

Det er vel ingen grunn til å drøye artikkelen. Kom deg ut, det er vår!