Gå til sidens hovedinnhold

Det er lys i mørket: «Låner ut møblert hus til en evakuert familie»

Jeg skal innrømme det. Året som gikk var tidvis tungt.

Spaltist Denne teksten gir uttrykk for skribentens personlige holdninger.

En del av oss er jo heldige som ikke har mista livsgrunnlaget og har mat på bordet og tak over huet. Samtidig må det være lov å savne å storfamilien, kulturarrangementer og en og annen togtur til storbyen. For samfunnet har det definitivt vært mørkt. Mye større tilstedeværelse av usikkerhet enn vi har vært vant til – frykt for sykdom, frykt for å gå tom for basisvarer, frykt for infrastruktur og helsevesen.

Krigstyper i avisene, nye pressemeldinger hver dag. Og i tillegg har det vært andre tunge elementer i samfunnet både nasjonalt og internasjonalt. Donald Trump som president, nasjonalister får større plass i Europeisk politikk, branner i Australia og stadige varsler om at klimaendringer vil gi flere naturkatastrofer. Det offentlige ordskiftet er prega av en ny type hardhet som for mange er tung å bære. De aller fleste jeg kjenner som deltar i den offentlige debatten opplever hets, uønska seksuell oppmerksomhet eller en form for usaklig aggressivitet. Mange politikere ga seg i politikken den forrige perioden med netthets som helt uttalt begrunnelse.

Les også

Her er det kvikkleire – søk på din egen adresse

Fiendtlighet og aggressive kommentarfelt kan gi en følelse av at avstanden mellom oss blir større, og at vi har mindre felles. Folk er rasende på bloggere, hater klimastreikende ungdommer og normale folk med vanlige jobber hetser ordføreren på Twitter på grunn av en triviell uenighet om søndagsåpne butikker. Korona og mindre sosial interaksjon kan lett forsterke følelsen av avstand til andre. Nyhetene fra Gjerdrum i romjula satte nådestøtet for 2020. Pressemeldinger om savnede og etterhvert omkomne, i det som vi ikke engang kan forestille oss, men som må være som å leve i et mareritt har vært hjerteskjærende.

Men så, uten at jeg lever i en illusjon av at alt er over og bra igjen fordi vi skriver 2021, er det noen lys i mørket. Til tross for denne følelsen da, av avstand og fiendtlighet så dukker det opp noen små spor av det motsatte. En post i sosiale medier: «Låner ut møblert hus til en evakuert familie». Så en annen: «Hvor kan jeg levere klær og leker til barna som ikke får komme hjem?»

LES OGSÅ: Stig og Farmandstredet har en jobb å gjøre: – Nå må vi kvalitetssikre

Enda en! «Spleis til farmor som har mista alt hun eier – hittil 30.000». Etter kort tid er den lokale idrettshallen fylt til randen. Varme klær, pene klær, leker, hundefor, kattebur, noe godt til nyttårsaften. Helt uten forbehold. Ingen spurte først «hvor står de i spørsmålet om søndagsåpne butikker?» før de donerte. Ingen spurte hvilket parti han stemmer på som skal få denne jakka, eller om lekene gikk til barn av innvandrere. Helt betingelsesløst samler lokalsamfunnet i Gjerdrum seg og sier «du bor her – derfor hjelper vi deg». Ingen krav, ingen gjenytelse, ingen som spør om du har spist grønnsakene dine eller om du har noen gang har fått en parkeringsbot. Du skal bare få hjelp, av en fremmed, som ikke trenger å vite hvem du er eller hva du har oppnådd eller om du skriver i kommentarfelt, og som heller ikke du får vite hvem er. Og selvfølgelig – redningsarbeidere, politi, ambulansepersonell, frivillige i røde kors og andre i beredskap som jobber dag og natt for å evakuere og leite etter både mennesker og dyr. Matkjeder som donerer, hoteller som åpner opp og restauranter som leverer mat. Ingen gjenytelse, ingen krav, ingen spørsmål. Da tenker jeg at det er noe lyst oppe i det hele.

Tønsberg-firma fikk julegave verdt over 400 mill: – En stor glede for oss

Sosialantropologen Margaret Mead skal ha sagt at det tidligste tegnet på sivilisasjon ikke er potteskår eller pilspisser men et brukket bein som har rukket å gro. Et dyr i naturen som brekker et bein etterlates og blir spist av et annet dyr eller dør av sult. Sivilisasjon er når vi tar med oss de som er skadd, selv om det koster oss både ressurser og gir økt risiko og vi ikke har noen garanti for gevinst, og den som er skadd får mat og ly lenge nok til at det som er brukket kan gro. Selv om 2020 har levert både fortellinger om mørke og noen grusomme skjebner er det også lys. Det er kanskje nettopp på det mørkeste at lysene blir mulig å få øye på.

Godt nytt år.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.