Gå til sidens hovedinnhold

Det er så slitsomt å hisse seg opp over ting, at jeg har blitt nødt til å ta noen grep

Artikkelen er over 1 år gammel

Å forvente at hele verden skal være for deg, er vel mildest talt litt urimelig?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At undertegnede har hatt en viss tendens til å hisse seg opp, er neppe noen stor hemmelighet. Det kommer ofte som en følge av stort engasjement, og kan være vanskelig å tøyle. Ikke at jeg har forsøkt sånn kjempehardt på akkurat det, men stadig oftere har jeg tenkt at det her faktisk er ganske slitsomt.

Ok, alle er litt slitne av «totusen-og-krenka». Og alle er litt autokrenka stadig vekk. Selv om jeg anser meg som et tidvis unødvendig hissig individ, kan jeg bare lese noen kommentarfelt, så roer det seg. Folk overgår meg ofte i krenk med helt greie marginer. Likevel, er det faktisk så slitsomt å hisse seg opp over ting, at jeg har blitt nødt til å ta noen grep, om jeg ikke skal ende som lemmen på et tidspunkt. Min kjære ville sikkert mene jeg er et lemmen, men han teller ikke. Han er ikke i stand til å bli hissig, tror jeg.

LES OGSÅ: Elin tilbyr hjelp til dem som er utsatt for nære med psykopatiske trekk

I 2020 ble det innført hissiproppfilter på Sommerstad. Det er et grep jeg har tatt for å ta vare på eget temperament, og det er ganske deilig. Det er ingen andre enn meg selv det går ut over når jeg går i rødt, og det er ikke verdt det. Når jeg kjenner det bruser, får jeg lyst til å hamre løs på tastaturet, og gå rett i spaltistsinne. Men jeg må rett og slett ta to pust, gå meg en liten tur, og vurderer hvorvidt dette egentlig er ment for meg.

Les også

Wenche og familien fikk skummelt besøk: – Den røsket i pappen og ville ut

Vi lever i en tid hvor tilgangen på innhold er helt enorm. Det vil si, at andelen innhold som faktisk er ment for deg er ganske liten. Vanligvis leser jeg ikke kommentarfelt, men noen ganger klarer jeg ikke la være. En salig gjenganger er «Herregud, har dere virkelig ikke noe bedre å skrive om», og dersom den tanken slår deg, kan jeg nesten garantere, at det var ikke for deg.

Og kanskje er det på tide at vi innser at ting ikke nødvendigvis er for deg. Det kan føles dritfrustrerende om du skulle finne på å trenge nye klær, og innser at du virkelig hater alt som er trendy om dagen, og det virker som H&M har bestemt seg for å arrangere bad taste party ut 2021, eller når du føler du drukner i nyheter som oppleves mest som irrelevant vås. Men det er likevel en viktig øvelse.

Les også

Stefani (27) er først i dette sporet: – Det er ingen grunn til at jeg skal bli den siste

Vi er ganske vant til å tenke på oss selv som relevante. Selvsagt er vi det, vi spiller jo hovedrollen i eget liv, men det er kanskje på tide å innse at det gjør også absolutt alle andre. Å forvente at hele verden skal være for deg, er vel mildest talt litt urimelig? Det rimeligste, er faktisk å anta at bare en liten del er for deg. Deg og dine likesinnede, og det er egentlig litt fint. For når det er veldig lite som egentlig er for deg, betyr det at det er noe for alle.

Kanskje er det litt for akseptabelt å gå i krenk. Selvsagt skal vi reagere når noe er rett ut støtende, men å aldri krenke noen, har vist seg å være en helt umulig øvelse, når vi er så vant til å være krenkefjes, at vi blir krenket av å ikke være hovedfokus. Det går jo ikke, det. Kanskje bør vi slutte å beklage at noen blir krenket, og rett og slett trekke på skuldrene. Det er ikke alltid for deg.

Kommentarer til denne saken