Gå til sidens hovedinnhold

Det er vår fritid, ikke deres

Mange skoler har lekser, men noen har det også ikke. Er det så nødvendig med lekser egentlig?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For mange barn og unge oppleves lekser som bare stress. Jeg merker at både broren min, venner og meg selv må avlyse sosiale aktiviteter for å gjøre lekser.

Hvis lærere vil at vi skal være mer sosiale og være med andre, hvorfor gir de oss så mye lekser? Jeg forstår at det er for å hjelpe oss videre, men det hadde vært bedre med lengre skoledag så man kan bruke resten av dagen på familie, venner og kjekke aktiviteter. Med dagens fokus på livsmestring og psykisk helse, hvor kommer lekser inn? Er det ikke det å være med de man er glad i, og gjøre aktiviteter som gjør en godt, en viktig del av det å ha god psykisk helse?

Som elever på ungdomskolen har vi mange prøver som må øves på, men med lekser også blir det ganske mye. Jeg må ofte jobbe i flere timer med lekser og øving på prøver/tentamen. Samtidig har jeg håndball og korps så jeg bruker opp mesteparten av fritiden min i uken til lekser, øving og trening. Lekser kan også skape stress og uro som er med på å påvirke den psykiske helsen negativt.

På skolen vår begynner vi en time senere, men noen har leksehjelp da. Jeg synes at istedenfor å begynne en time senere på tirsdag og torsdag kan vi slippe å ha lekser. Hvis vi har lengre skoletid kan vi heller føle oss mer forberedt og selvsikre til prøver og tentamen. Da har vi også mere tid til å øve på prøver og lære ting ordentlig.

Det er vår fritid - ikke deres. Gi oss den tilbake!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.