Første søndag i advent. Et skifte i kalenderen som betyr mye for mange. Mange gjøremål for mange. Ventetid og ro for noen.

Det skrur seg til – og dagene er lette å holde styr på, selv om et par hender ikke er nok. Selv vil jeg si at adventstiden for meg er en vill miks av gjøremål. For å pynte litt på det, er travelt et ord jeg bruker. Jeg nekter å bruke ord som stress, slit, utslitt, for dyrt, unødvendig, rekken av negative ord og vendinger kan være endeløs. Vi har et valg.

Hyggelig, fredelig, ventetid koselig, ettertankerekken er like lang, jeg trumfer med det jeg trives best med. For meg er det bedre med det lette, glade, litt overfladiske og muntre. Jeg gleder meg til adventskranser, kjøper heller ferdig ring enn å la meg stresse eller irritere over manko på tid. I år lager jeg ringen selv. Det er jo denne uken her. Det tar to-tre timer maks og da er innkjøp inkludert. Noblissgran holder nålene godt, det er enkelt å bruke – og den vokser og trives i Vestfold. Bruk rosesaksen, toppe den ved to meters høyde. Den kan fort bli en stige til himmelen og det er vel litt mye. Når du har transformert treet til busk, kan du dele med deg også. Tuja og sypress er ok alternativer, proffene blander hvis de har mulighet og kan. Vikletråd og halmring, lys og lysholdere, er strengt tatt det du behøver.

Halmringen gjemmes til neste år samme med lysholdere. Sjekk nettet for inspirasjonsvideoer. Det er lettere enn du tror, og verd jobben. Småbarnsforeldre må nok ha litt bedre tid og tålmodighet – familieprosjekt er julekos. Ta deg tid. Rakk du ikke dette i uka som gikk? Har du materialene, er det vel lov å gjøre det søndag. Jeg er ingen søndagsarbeider, dette er et unntak og fin ting å dele med familien.

Tidene endrer folk. Det er et munnhell at tidene forandrer seg. Det er vi som forandrer tidene.

Ta ansvar for endringene. Ikke la noe som helst endre seg av seg selv. Jeg har en juleturné i front. Det kan ta pusten fra noen hver. Jeg startet med å grue meg. Hvorfor gjør vi ting vi gruer for? Hva skjer i hodet vårt når vi mister realismen og fantasien overtar? Det finner jeg ikke utav, men det er mulig å gjøre noe med det Jeg kan jo bare forberede meg på å gjære det jeg kan, når det er gjennomtenkt. Begynne å pakke alt hva jeg måtte trenge av tant og fjas, så drar jeg. Verre er det ikke.

Denne gangen holdt det med å snakke det igjennom og da er det klart for det jeg liker best. Å glede seg. Særlig på forhånd. Da er jo den gleden sikret. Det går jo stort sett bra, jeg tar det for det det er. Gir gass og kjører på.

November er min absolutte favorittmåned. Endelig inne. Vennetid. Eilef har levert ved så peisvarmen er sikkert. Gode venner gjør livet lettere. Om jeg har begynt å pynte til jul. Jada, jeg er helt ferdig med første runde. Full pakke med Her og Nå. Det ble bra, fotografen og journalisten var fornøyde. Nå er alt pakket vekk. Jeg har en tredagers bolk igjen, så skal det demonteres.

Lille julaften er dagen for meg. Den gleden holder jeg på. Min jul er min jul, litt annerledes enn i ukebladene. Rett og slett fordi den er tettere på. Ikke for at jeg skal være sær eller original. Halvannen måned er bare for de helt overtente. De tåler det. Jeg er ikke så utholdende. Dessuten har jeg hatt to kurs med kransebinding og julebuketter Så jeg har julestemning. Men å vasse i levende lys og blomster i ett, kjør er moro. Der og da. Jeg elsker november nettopp på grunn av alt dette. Men det er kategori «forberedelse» for meg.

Premieren er 23. desember, lille julaften. Etter et levet liv, litt arv her og der og med litt nytt, år om annet, er jeg nesten glad jeg har plass. Men nå snakker vi alvor. Utdatert eller ikke, det har null å si. TRADISJON TRUMFER ALT. Jul er jo en eneste reprise, så godt det lar seg gjøre. Det du har er ditt tradisjons-DNA. Din jul er din tradisjon. Gjør din jul rik på en måte som stiller penger i skyggen. Bruk hodet der du kan. Julen er mer enn dyre gaver. Elsker du å gi bort flotte deilige ting? Det gjør jeg også! Frelsesarmeen er et av mange gode startspunkt. De kan lære oss mye, også å anvende kronene. Takk for at det finnes så mange fine organisasjoner som har hjelpende hender, klart hode, varmt hjerte.

Dette er min tid. Tradisjonen tro drar vi i gang en førjulskveld på Herr og fru på Teie. Christian har fått med flere gode hjelpere. Det som er herlig med dette arrangementet, er formatet – mat, julesang med armeen. Blomster – og her liv mat vi tar det litt nær opptil så får vi stresset ned. og utlodning av blomster og litt mer. Dette er Jule-halloy av varmeste merke. Herr og Fru har på melding. Dette jo et veldedig non profitt arrangement, vi som er med dekker egne utgifter. Det du betaler tar armeen seg av.

Vi sees, Finn