Gå til sidens hovedinnhold

Det holder nå, Kydland!

Alle medier sliter innimellom med å finne spennende nyheter å servere sitt publikum.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tønsbergs Blad tyr ofte til å skrive om sin egen kjæledegge Asbjørn Abrahamsen - mannen som har rukket å flytte på noen millioner før vi andre har rukket dagens første kaffekopp. Siste nytt handlet imidlertid ikke om penger, men derimot om at avisens egen favorittmillionær har et bilskilt med et mye brukt navn på kvinnens kjønnsorgan. TB valgte å lage en stor sak av dette. Jeg valgte å si opp mitt abonnement på avisen. Nok er nok.

Misforstå meg ikke.Jeg har ingen problemer med at andre mennesker tjener vesentlig mer enn meg. Det er forskjell på folk. Noen synger fuglene for - andre gjør de sitt fornødne på. Slik er livet. Jeg tror økonominytt med Abrahamsen i hovedrollen er langt mer interessant for Tønsbergs Blad enn for deres lesere. Når avisen opplever klikk og kommentarer på disse sakene tror jeg det har rot i menneskers generelle nysgjerrighet. Sånn sett er vi noen enkle skapninger.

LES OGSÅ: Hvorfor er det så vanskelig for en avis fra lille Vestfold å forstå BCC?

TB har forstått verdien av "clickbait", selv om de selvsagt - i god journalistisk ånd - benekter dette. I en kommentar skrev ansvarlig redaktør Sigmund Kydland at antall klikk på saker er uvesentlig, ettersom det først og fremst er abonnementsinntekter som bærer avisen frem. Saken er imidlertid at man klikker på saker for å lese dem - men for å kunne lese må man jo ha et abonnement. Dermed er "clickbait" og abonnementsinntekter to alen av samme stykke. Det handler om å pirre folks nysgjerrighet så kraftig at det genererer pengebruk. Alle skjønner det.

LES OGSÅ: Derfor bommet vi

Jakt på lesere

Penger, pupper og partnerbytte.Dette er kortfattede eksempler på hva Tønsbergs Blad konsentrerer seg om i sin jakt på lesere. I tillegg til omtale av nevnte lokalmillionær kan vi stadig lese spennende nyheter om "puppe-Lene" - dama som med en kombinasjon av et par fremtredende fordeler og menneskers generelle dumskap tjener godt med penger på å selge bilder av sine atributter. Ikke noe galt i å tjene til livets opphold på denne måten, folk må da virkelig få lov til å gjøre som de vil med egen kropp, men jeg føler liksom ikke behov for å lese om det i noe som bør være en hyggelig lokalavis.

Videre blir vi servert nyheter om klubber der det bedrives partnerbytte, kvinner som selger seksuelle tjenester - som det forøvrig er forbudt å kjøpe, BDSM, hjelpemidler av ymse slag og så videre. Alt dette er greit nok og sikkert noe de fleste av oss er opptatt av, men i en lokalavis? Sannsynligvis ikke.

LES OGSÅ: Høytidelig avduking i Kammegaten 7: – Det gir meg en følelse av ærefrykt, respekt og ansvar

For mange år sidenfantes en ukeavis ved navn Søndag Søndag. En skikkelig rennesteinavis som først og fremst var kjent for sine mange prostitusjonsannonser, og for dette ble de i 2004 dømt for brudd på hallikparagrafen. Dommen ble senere opphevet, men avisens rykte - som i høyeste grad var frynsete nok fra før - var ødelagt for alltid. Etter en konkurs i 2006 avgikk Søndag Søndag stille ved døden, uten særlig mange sørgende.

Tønsbergs Blad befinner seg selvsagt ikke på dette nivået, i hvert fall ikke foreløpig, men det må være tillatt å spørre om TB har satt seg grundig inn i hva deres lesere ønsker. Hvis primærmålet er å provosere, og samtidig grave sin egen grav, er de på god vei til å lykkes. Dersom de ønsker å engasjere med spennende lokalnyheter og god journalistikk er det imidlertid et stykke vei å gå.

LES OGSÅ: Hun ble hetset av TB-leserne – nå legger hun ned bloggen

Trengte en pause

Tønsbergs Blad har for meg vært en svært viktig bidragsyter når det kommer til å formidle alt det spennende som skjer der vi ferdes og bor. Avisen har mang en gang fremkalt både latter og tårer - og noen ganger sinne. Det er jo ikke alltid man er enig med nyhetsformidleren, men det er heller ikke meningen. Det viktigste bør være å få frem saker som de fleste av oss er opptatte av. Alle medier kan formidle sensasjonsnyheter som balanserer hårfint på kanten, men det finnes absolutt ingen som slår lokalavisene på lokalstoff.

LES OGSÅ: 150 år og en evighet unna

Jeg skal ikke påståat jeg er ferdig med Tønsbergs Blad for evig og alltid. Jeg kommer sikkert tilbake som abonnent ved en senere anledning, men akkurat nå trengte jeg en pause fra tåpelige nyheter om penger og pupper. Det er ikke slike nyheter jeg ønsker meg når jeg abonnerer på det som skal være en varm og hyggelig lokalavis.

Det holder nå, Kydland. Nok er nok. Gå tilbake til det dere mestrer aller best, nemlig å være en god lokalavis. Det finnes alltid noe spennende å skrive om selv om det ikke kan relateres til sex og penger.

Som det står skrevet i fjellvettregelen:

"Vend i tide. Det er ingen skam å snu".


Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.