Jeg glemmer aldri da jeg for noen år tilbake ville kjøpe en Fatboy saccosekk til stuen.
Fatboy® er et registrert varemerke fra Nederland, som også produserer fargerike hengekøyer og hagemøbler. En ny saccosekk i svart, kostet mellom 2-3000 kroner. Så da jeg så en annonse på en lokal kjøp- og salgsside, med bilder av en original Fatboy til 1000 kroner, slo jeg til.
Det viste seg imidlertid, at selger hadde «lånt» bildene i annonsen fra internett.
Hun var nemlig overbevist om, at en «Fatboy» var en fellesbetegnelse for ALLE store saccosekker - uansett produsent. Den hun rent faktisk solgte, kostet ca. 500 kroner i butikken, og hadde en vaskelapp fra JYSK. Noen ytterligere forklaring hjalp ikke. Selger var sikker i sin sak. Jeg takket derfor pent for meg, og kjørte tomhendt hjem igjen. Med et lite smil rundt munnen, og en erfaring rikere.
Når brukte varer selges på nettet, er det som regel lettere å få høyere priser, hvis det er tale om en kjent merkevare. Noen ganger, som i tilfellet ovenfor, kan det dessverre også bli et dyrt bekjentskap for kjøper. Det skjer, når selgere tror de har en vare, som er vesentlig mere verdifull, enn den i realiteten er.
På norske handelsplattformer, finnes det flere eksempler på dette:
- Porselen med monogrammet (RC) fra Rosenthal China – selges som Royal Copenhagen.
- Vaser kalles for Murano glass, men merkater (små merkelapper) og stempler viser at de er produsert av andre glassverk. Murano glass er et beskyttet varemerke, som bare produseres i Italia – og er ikke en fellesbetegnelse for alt fargerikt glass.
- Keramikk og malerier med bokstavmonogrammer, som tilfeldigvis også passer med initialene på en verdenskjent kunstner, kan ende med å koste en uheldig kjøper tusenvis av kroner! I enkelte tilfeller viser det seg nemlig, at kunstneren er en helt annen, og langt mindre kjent, enn den selger kanskje trodde.
- Nyproduserte møbler og pyntegjenstander i Shabby Chic stil, selges som antikviteter. De er ofte dekorert med gammel tekst, poststempler, årstall og lignende, som får noen selgere til å anta, at de er meget gamle.
Dessverre er det mange flere eksempler på annonser med feilbeskrevne varer, som akkurat nå florerer på nettet. Også i fysiske butikker, som handler med brukte varer, er det viktig å være på vakt. Dermed ikke sagt, at de fleste selgere ikke er klar over hva de selger, for det er langt de fleste.
Men, som kjøper, er det lurt å gjøre et godt forarbeide. Sjekk merker og signaturer ved å sammenligne med allerede kjente verker. Ikke ta det for gitt, at selger har gjort dette.
Når alt kommer til alt, er det mange penger å spare på å unngå et dyrt feilkjøp!