Ordføreren har to Facebook-sider, en privat (Anne Rygh Pedersen) og en offisiell (Ordfører Anne Rygh Pedersen). Den offisielle siden bruker hun i sitt arbeid, og den er del av måten hun kommuniserer sitt oppdrag på.

I anledning ordførerens innlegg den 23 april, skrev jeg en kort kommentar, som nå er slettet. Ordføreren har i tillegg blokkert meg. Det er svært alvorlig hvis ikke alle statsborgere har adgang til all informasjon i de offisielle kanaler kommunens ordfører velger å kommunisere i.

LES OGSÅ: De nye boligene på Gauterød får hets på Facebook: – Ser ut som fangeleir i Øst-Europa

Jeg har aldri trakassert ordføreren eller vært ufin. Hvis hun mener dette, finnes juridisk kompetanse på rådhuset hun kan spørre om veiledning. Jeg har kanskje kommentert to-tre saker det siste året i forbindelse med den såkalte utbyggerskandalen. Jeg var med på å starte Arkitekturopprøret i Norge for noen år siden. Det har nå over 100.000 medlemmer/følgere. Jeg er administrator på Facebook-siden og sitter i styret. Jeg driver lokallaget i Drøbak, og har støttet Lene Lauritsen Kjølner siden hun startet lokallaget i Tønsberg.

Hensikten er kjent. Stedstilpasset arkitektur, variasjon og større innflytelse fra innbygger som bruker det offentlige rommet. Som konsekvens: Mer variasjon, mer tradisjonell arkitektur og mer grønne arealer. Det som folk flest liker. Lene har argumentert for dette på eksemplarisk måte, blant annet i Tønsbergs Blad. Nylig tok dette hus i helvete, og Lene ble hardt angrepet av ordføreren. Kritikk og takhøyde i debatten er greit men dette var usaklig, hersketeknikk og forsøk på begrensninger i ytringsfriheten. Altså svært alvorlig.

LES OGSÅ: Arkitekten tar verstingstempelet med knusende ro: – Det er verst for dem som bor der

Slettet innlegg

Dette tok jeg opp i opprøret nasjonalt, med stor støtte til Lene. Denne gangen er jeg rammet. Innlegget er slettet, men jeg skrev omtrent:

«Det er flott med boklansering på Verdens bokdag, da vi hyller ytringsfrihet og det frie ordet. Vi hyller forfattere, både de vi liker og de vi ikke liker å lese. Dette er en del av demokratiet.

Ping: feel good-forfatter Lene Lauritsen Kjølner»

Dette var tydeligvis for mye ytringsfrihet for en var ordfører …

LES OGSÅ: Hvor mye venter vi egentlig at politikerne våre skal tåle?

Som migrant og i dag stolt norsk statsborger, føler jeg meg skikkelig krenket og skuffet over en ordfører som har så lite respekt for demokratiet. Ikke minst akkurat denne dagen, Verdens bokdag.

Som tidligere offiser har jeg viet noen år av mitt liv til å forsvare nettopp vårt demokrati og vår ytringsfrihet. Dette er noe vi altfor ofte tar for gitt. Som hobby har jeg gjennom årene gitt ut flere bøker, på fire språk, i ti ulike land, i cirka 65.000 eksemplarer. To barnebøker om bærekraft finnes på norsk. Nobelpristager IPCCs ordfører, Rajendra Pachauri, og tidligere visepresident Al Gore skrev forordet.

At ordføreren tar sig friheten til å tråkke på to forfattere samtidig som hun deltar i et arrangement på Verdens bokdag, lukter ille. Det lukter Trump.