Nå er ikke jeg noen historiker. Ikke på noen måte. Men at de som ER historikere ikke reagerer på at det aller tydeligste «minnet» om vikingtida i Tønsberg er et steintårn med et klart viktoriansk utseende er meg fullstendig ubegripelig.

Tårnet er like naturlig i denne sammenhengen som en oljeboreplattform ville ha vært som vikingminne.

Lokalbefolkningen er glad i Slottsfjelltårnet, for hver gang de ser det på vei hjem fra turer og ferier vet de at de nå endelig er hjemme igjen.
Tårnet har med tiden fått den samme symbolbetydningen for Tønsbergfolk som bosatte rundt Mjøsa føler når de etter lang tids reise endelig ser Mjøsa igjen. Slik var det ikke da det ble bygget, det var mange som var imot. Men tiden har talt for tårnet og i dag vil mange savne det om det forsvant.

Men det har null og niks med vikingtida å gjøre. Det vil derfor være en klar forbedring å erstatte tårnet med noe annet – noe som historikere og andre kan enes om ville være et symbol på tiden da Slottsfjellet og byen hadde en strategisk viktig betydning i Nord-Europa. Og med tiden vil Tønsbergfolket lære å bli minst like glad i det, som de er i dagens steintårn.

Et engelsk steintårn passer nemlig best der det rettelig hører hjemme – i England!