– Jeg vet jeg er bitte litt inhabil. Men jeg må si det som det er: – Jeg mener dette er det beste programmet vi har levert noen gang.

Det sier Sigmund Kydland, ansvarlig redaktør i Tønsbergs Blad. Sammen med NRK, NHO, Vestfold IT-arena, Tønsberglivet og Vestviken24 er han arrangøren bak Teknologikonferansen 6. mai. Etter to års ufrivillig pandemipause, er ti av Norges beste foredragsholdere på vei til Tønsberg og Oseberg kulturhus.

Disse kommer:

  • Sigrun Syverud, medgründer og daglig leder i klestilgangstjenesten FJONG
  • Nicolaus Wedel Jarlsberg, stamhusbesitter på Jarlsberg Hovedgård
  • John Markus Lervik, administrerende direktør i Cognite AS
  • Jon Gunnar Pedersen, partner i Arctic Securities
  • Emil Bergquist Pedersen, e-sport gamer og verdensmester i Fortnite
  • Karen Dolva, gründer og daglig leder av No isolation
  • Torgeir Waterhouse, teknologirådgiver i Otte
  • Stine Bustillo, gründer og sosiale medier-ekspert
  • Terje Christensen, leder i Helpers.no
  • Ståle Walderhaug, administrerende direktør i SINTEF

– Uendelige muligheter

Bjørnar T. Andersen er administrerende direktør i 4human og er med å arrangere konferansen gjennom Vestfold IT-arena. Han mener Teknologikonferansen kan bidra til stor vekst hos lokale bedrifter.

– Det er viktig med inspirasjon, og spesielt teknologiinspirasjon. Flere må få øyene opp for hvilke muligheter teknologi gir. Både for forholdet til kundene, men også med tanke på utvikling og økonomi. Det er uendelig mange muligheter for virksomhetene her i Vestfold.

4human har 1500 teknologikunder innenfor HR. Andersen synes Tønsberg har et for lite IT-miljø.

– Dette er stort i Sandefjord, men nesten fraværende i Tønsberg. Vi må få teknologi på kartet også her. Som en ledende teknologiaktør i regionen vil vi bidra til å synliggjøre bransjen og bidra til at Teknologikonferansen blir et bra arrangement.

– Har du en favoritt fra programmet selv?

– Jeg er veldig spent på John Magnus Lervik. Han viser hvordan teknologi kan bidra til å skalere en virksomhet, og vil gi oss det store bildet.

En helt spesiell forespørsel

På konferansen skal det ikke snakkes så detaljert om selve teknologien, poenget er å få fram effekten det har for oss mennesker og på bedriftene som tar teknologien i bruk. Sigmund Kydland er imponert over hvor raskt Sintef snudde seg rundt da de fikk en helt spesiell forespørsel.

– Det er veldig moro at vi sist uke fikk landet to nye foredragsholdere, som skal vise oss hvordan teknologien virkelig redder liv. Terje Christensen fra organisasjonen Helpers.no organiserer hjelpearbeidere på grensen mellom Ukraina og Polen. De oppdaget at de akutt trengte et datasystem som kunne registrere og godkjenner både de som skal hjelpe og de som trenger hjelp på flukt. Dette fikk de hjelp til av Sintef, som umiddelbart lagde et nytt teknologisk hjelpemiddel. Med Christensen fra Helpers.no og Ståle Walderhaug fra Sintef på scenen, vise vi hvordan teknologi-spørsmålet er brennaktuelt, sier han.

Walderhaug og Terje Christensen i Helpers.no er også Christina Kile fra NHOs favoritt.

– Det å kunne hjelpe mennesker på flukt ved hjelp av teknologi er noe helt nytt. Viktigheten av å få et teknologisk system som kan gjøre det enklere for frivillige å hjelpe flyktninger høres helt fantastisk ut. Jeg var selv frivillig på Lesvos i 2015, og ser klart behovet for bruk av teknologi på denne måten, sier Kile.

NHO engasjerer seg i denne konferansen nettopp fordi den handler om teknologi.

– Vårt veikart for fremtidens næringsliv viser hvordan vi kan ta i bruk ny teknologi for å løse klimautfordringer, skape nye arbeidsplasser og øke verdiskapingen – som igjen sikrer velferdssamfunnet vårt. Skikkelig Kinderegg. Men for å lykkes med det trenger bedrifter kompetanse, og etterspørselen etter folk med kompetanse innen yrkesfag, fagskole og realfag bare øker.

Kompetansebarometeret til NHO viser at to av tre bedrifter mangler kompetanse.

– Da er regionens attraksjonskraft avgjørende og en møteplass mellom ulike aktører som kan bidra til å øke denne, vil vi gjerne delta på. Teknologikonferansen setter søkelys på alle de spennende mulighetene regionen vår har samtidig som behov for gode rammebetingelser blir drøftet, sier Christina Kile.

Fantastisk historieforteller

Sigmund Kydland gleder seg til å ta imot publikum i Oseberg kulturhus fredag 6. mai. Selv gleder han seg også til å høre Jon Gunnar Pedersen. Pedersen er partner i Arctic Securities, og har ledet Regjeringens utvalg om Norge mot 2025 – om de økonomiske tilpasningene etter pandemien.

– Han er et av de mest interessante menneskene jeg vet om. Han har så mye kunnskap og sprer den på en så fantastisk måte. Gårdbruker og stamhusbesitter Nicolaus Wedel Jarlsberg er også en veldig god historieforteller. Det skjer mye viktig i hans bransje. Dessuten oppdager jeg hver gang at foredragsholdere jeg ikke har hørt før overrasker meg og lærer bort noe helt nytt. Det er moro.

Konferansen ledes av komiker Jon Niklas Rønning og teknologikommentator Magnus Brøyn.