Ikke alle vet dette, men transport og produksjon av klær skaper store klimautslipp! Nå som alt er nedstengt er internett den eneste måten å kjøpe klær på. Selv om vi har et klesskap fullt av klær er det vanskelig å ikke la seg påvirke av sosiale medier og de rundt oss. Vi trodde ikke at klær hadde så mye å si for miljøet, men etter at vi fant ut hvor stort klimautslipp det er, ble vi sjokkert. Hvor skadelig for miljøet er det egentlig å produsere en t-skjorte? Hva kan vi gjøre for å redusere miljøavtrykk av klærne vi kjøper? Hvilke alternativer har vi egentlig når det kommer til forbruk av klær?

Historien bak din t-skjorte

Usbekistan 16.02.21. Nesten en halv million barn, tvunget til å plukke bomull står på store bomulls-åkre i varmen. Såre små hender som skulle blitt bruk til lek, blir heller brukt til dyrking og plukking av bomull. Barna blir utsatt for giftige plantevernmidler som blir brukt til å holde ugress og skadedyr borte fra bomullsåkeren. Giften som er skadelig for barna er også skadelig for miljøet og maten som dyrkes i nærheten. Prosessen krever også et stort vannforbruk som vil variere fra 7000 til 29000 liter per kilo bomull. Det store forbrukene av vann resulterer i at elver og innsjøer tørker inn. Resultatet av bomullen som nå blir sendt til fabrikker i Bangladesh er at innbyggerne i Usbekistan har forurenset mat og uttørkede vannkildene.

Neste del i prosessen av å lage din t-skjorte, er delen hvor bomullen renses, veves og farges. Når bomullen blir vasket, så skyldes det ut tungmetaller og fosfor, som er skadelig for miljøet. Etter renseprosessen, veves bomullen og til slutt farges den. Denne fasen forurenser mest fordi under fargingen blir det brukt giftige kjemikalier og stoffer som tar lang tid for å bryte ned i naturen. Dette bidrar til 36 prosent av det totale drivhusgassutslippet og garnutvinningsfasen alene utgjør 28 prosent.

Den behandlede bomullen blir sendt til en tekstilfabrikk i Dhaka. Der Nazma på 10 år som jobber seks dager i uken nå skal sy sammen din t-skjorte. Din t-skjorte som nå har vært igjennom en rekke miljøskadelige prosesser er nå ferdig produsert og er nå klar for utskiping.


Da er det bare reisen fra Bangladesh til deg som gjenstår, denne reisen er veldig miljøskadelig og forurenser svært mye. Den fraktes med store konteinerbåter der t-skjorten din ligger blant flere tusen plagg. Sammen med de andre plaggene skal de fraktes til hver sin forbruker. Etter flere uker på havet, ankommer t-skjorten din Norge.

Tønsberg 17.02.21 banker det på døren. T-skjorten din som for noen uker siden var i Nazma sine hender er nå i dine. Gratulerer din t-skjorte har nå etterlatt seg et stort miljøavtrykk.

Tips og triks

Med kjøpet ditt av klær på nett har du vært med på å forurense store deler av verden, det er viktig å tenke på. NÅ må vi starter å benytte de ressursene rundt oss for å redusere miljøavtrykket fra klær. Dette kan gjøres ved å benytte klær lengere enn i dag, aktivt benytte bruktbutikker, kjøpe bærekraftige klær med sertifikat ol. Dere kan kun ta ansvar for deres egne plagg, men prøv i tillegg å ta ansvar for kloden vi deler også. Fordi nå er vi lei.