Gå til sidens hovedinnhold

«Dette gjør noe med tilliten til pressen»

Det sier tidligere rådmann Christine Norum fra vitneboksen i Horten tingrett torsdag.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Christine Norum har opplevd at meningene hennes har blitt vridd og vrengt på av journalister, forteller hun. Det er ingen tjent med. Ikke den som intervjues. Ikke den som intervjuer. Og ikke den som skal lese saken for å bli opplyst om en viktig eller mindre viktig sak.

For Tønsbergs Blads vedkommende er det veldig lenge siden det var mulig å intervjue Christine Norum på den klassiske måten: Et vanlig intervju blir helst gjennomført ansikt til ansikt, eller via en samtale gjennom telefon.

De siste gangene vi har tatt kontakt, har hun ikke svart. I lang tid før dette, har den tidligere rådmannen krevd å få alle spørsmål vi har hatt, tilsendt på epost. Hun har også svart på epost. Spørsmål og svar ble publisert i sin helhet. Det er vanskelig å bli tatt for å feilsitere kildene når vi gjør det sånn.

Noe annet som blir mer komplisert når vi må gjøre intervjuer på denne måten, er de viktige oppfølgingsspørsmålene. Muligheten for at våre journalister kan be intervjuobjektet utdype, forklare bedre og bruke mer forståelig ord, blir borte. Denne dialogen kan også oppklare mulige misforståelser som leseren kan sitte igjen med.

Les også

Christine Norum: – Jeg hadde bestemt inntrykk av at byggesak hadde god kompetanse

Det er aldri et problem å avtale en sitatsjekk hos oss.

Den tidligere rådmannen opplevde pressens mange spørsmål, i forbindelse med byggesaksskandalen på Tjøme, som krevende. Det har vi ikke noe problemer med å forstå. Saken er av interesse langt utenfor øyene. Som en Norges best betalte rådmenn, hadde Christine Norum ansvaret for forvaltningen av et nasjonalt lovverk som er laget for beskytte den sårbare strandsonen. Etter hvert som skjelettene begynte å skrangle i skapet, økte behovet for å stille kritiske spørsmål. Ikke bare om enkeltsaker, men også om måten Tjøme kommune ble drevet på.

Det er krevende å stå i stormen. Men det rettssaken i Horten tingrett viser helt klart, er at det har vært legitimt å stille spørsmål. Og at medias graving i Tjøme kommunes byggesaksrutiner har vært nyttig i etterforskningen, er både hevet over en hver tvil og bekreftet av Økokrim.

Les også

Politiet mener mediene har informasjon om Tjøme-saken de trenger

Kommentarer til denne saken