Gå til sidens hovedinnhold

Dette holder ikke

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Det er en kamp hver dag for å få ham på skolen,» sier faren til en elev ved Presterød ungdomsskole til Tønsbergs Blad. Sønnen er blitt mobbet siden første klasse. To ganger måtte han flytte over til en annen skole før mobbingen tok slutt. Da han begynte på ungdomsskolen, startet det igjen, forteller faren.

Ved ungdomstrinnet på Byskogen skole melder foreldre og elever om krenkelser, trakassering og trusler på sosiale medier. Dette skjer riktignok på fritiden, men påvirker selvfølgelig miljøet på skolen. Rektor har tatt kontakt med samtlige foreldre og har tatt et prisverdig initiativ til å lære både barn og voksne mer om godt nettvett. Moren til en elev forteller likevel til Tønsbergs Blad at hun opplever at problemet har eskalert de siste dagene og synes ikke skolen tar godt nok tak i situasjonen.

Ungdomstrinnet på Vear har fått mye oppmerksomhet på nyåret etter at enkelte elever ved noen anledninger har kastet fyrverkeri på medelever, noe som naturlig nok har vært skremmende opplevelser. Rektor stengte forleden skolen ut dagen, og nå får ungdomstrinnet en egen rektor ut skoleåret for å gi mer støtte til lærerne. Uten at kommuneledelsen sier så mye til Tønsbergs Blad, er det tydelig at utfordringene handler om mer enn fyrverkeri.

Et skole- og et klassemiljø kan være komplekst og forandre seg mye på kort tid. Vi betviler ikke at lærerne og ledelsen ved skolene har et oppriktig ønske om å skape et godt miljø, og at det jobbes aktivt med dette. Men vi kan ikke ha noe annet enn en nullvisjon når det gjelder fysisk og psykisk mobbing i skolen. Så lenge det likevel forekommer, må vi slå fast at innsatsen ikke strekker til.

Det kan handle om både ressursbruk, kunnskap og holdninger, og det å få bukt med et mobbeproblem er ikke noen quick fix, det krever hardt og målrettet arbeid. Men det lar seg gjøre, noe mobbeombud Kaja Vintervold Asmyhr kan fortelle mer om.

Det er lærere. elever og foreldre som må løse enkeltsakene, men på et overordnet nivå forventer vi at Tønsbergs politikere engasjerer seg og spør hvordan de kan støtte bedre opp om miljøet ved skolene våre. Kommunens økonomiske handlingsrom er trangt, men det kan vi ikke la mobbeofrene betale prisen for. Det koster oss mer enn hver krone vi sparer. «Der barn ler» er slagordet til nye Tønsberg kommune. Politikerne får vise at det ikke er ment som en vits.

Kommentarer til denne saken